Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Červený nos je pre zdravotných klaunov poznávacím znakom

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Červený Nos pôsobí na Slovensku od roku 2004, keď začínal navštevovať nemocnice so štyrmi zdravotnými klaunmi. Dnes má združenie 47 vyškolených a profesionálne pôsobiacich klaunov.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Navštevujú nemocnice na Slovensku už takmer desať rokov. Veria, že smiech pomáha, a preto sa ho usilujú priniesť aj na tváre malých či veľkých pacientov. Sú to zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený Nos Clowndoctors.

"Nos je naša maska, poznávací znak, ktorý nosíme s hrdosťou," opísala umelecká riaditeľa združenia Marika Kecskesová v rozhovore pre TASR, ktorý vznikol v rámci multimediálneho projektu Osobnosti, tváre, myšlienky. Červený nos na jednej strane klaunom pomáha zachovať si istú psychohygienu, ale zároveň ich robí otvorenejšími. "Pomáha nám riešiť situácie, ktoré by sme možno ako bežní ľudia nedokázali zvládnuť. Ale ako klauni vieme byť vtedy nápomocní a vtipní," doplnila Kecskesová.

Červený Nos pôsobí na Slovensku od roku 2004, keď začínal navštevovať nemocnice so štyrmi zdravotnými klaunmi. Dnes má združenie 47 vyškolených a profesionálne pôsobiacich klaunov. Navštevujú 38 nemocníc a dve liečebné zaradenia na Slovensku. Najnovšie začali chodiť aj do čakární u lekárov, aby pacientom skrátili čakanie.

Duchovným otcom a zakladateľom združenia je Američan Gary Edwards. Červený Nos však na Slovensko priniesla súčasná primárka detskej onkologickej kliniky v Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave Daniela Sejnová. Videla klaunov počas svojej stáže vo Francúzsku, oslovila Garyho a prizvala ho na spoluprácu. "Gary hovorí, že každý z nás nosí v sebe klauna. Je len otázka, či ho dokáže prebudiť a za akým cieľom to urobí," opísala Kecskesová.