Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chcete byť stále kosť?

Majte pod kontrolou príjem vitamínov K2 a D3 Foto: Biomin a.s.

Majte pod kontrolou príjem vitamínov K2 a D3!

Bratislava 27. júna (OTS) - Trápi vás vysoký krvný tlak, vaši predkovia zomreli na srdcovo - cievne ochorenia, alebo mali vo vyššom veku problémy s kosťami a s osteoporózou? Začnite s prevenciou už dnes a zamyslite sa, ako ste na tom nielen s príjmom vápnika, ale aj vitamínov K2 a D3.
Vápnik je základnou stavebnou zložkou kostí, no rovnako zohráva dôležitú úlohu pri činnosti srdca, svalov, nervov a zrážaní krvi. Ak dôjde k poklesu hladiny vápnika v krvi, telo si ho dopĺňa z kostí. Kosti sú teda zásobárňou vápnika, odkiaľ si ho v prípade potreby telo odoberie. Ak dlhodobo prevláda spotreba vápnika nad príjmom spôsobí to, že kosti sú poróznejšie, krehkejšie a zvyšuje sa tak riziko zlomenín. Dôsledkom je OSTEOPORÓZA.

Vitamíny K2 a D3 - významní spojenci vápnika
Vitamín K2 smeruje vápnik do kostí a zabraňuje ukladaniu vápnika do mäkkých tkanív, a nielen to. Najnovšie výskumy potvrdili, že dokáže vyplaviť z ciev existujúce usadeniny, čo znamená, že vitamín K2 by mal byť v povinnej výbave lekárničky ľudí, ktorí majú problém s vysokým krvným tlakom, cievami a kosťami. Predpokladá sa, že ďalšou významnou úlohou vitamínu K2 je prevencia rakoviny a to aktiváciou proteínov, ktoré kontrolujú rast buniek v organizme. Nedostatok vitamínu K2 môže prispieť aj k nárastu kardiovaskulárnych ochorení, osteoporózy a rakoviny, čoho sme svedkom v posledných desaťročiach.

Lekári, ktorí denno - denne prichádzajú do styku s osteoporózou už vedia, že bez vitamínu K2 sa nezaobíde žiadna liečba osteoporózy. Na zabezpečenie rovnováhy v organizme musíme nasmerovať vápnik tam, kde je pre telo prospešný, teda do kostí a zubov. Bez správnej kombinácie vitamínu K2 a D3 to ale nie je možné. Tak ako sa kedysi považovalo za prevratné tvrdenie, že ku každej antibiotickej liečbe sú potrebné probiotiká, dnes hovoríme, že žiadna liečba osteoporózy sa nezaobíde bez vitamínu K2,“ hovorí ortopéd MUDr. Tomáš Kubranský.

Ak hovoríme o kostiach, nezabúdajme ani na déčko
Úlohou vitamínu D3 je udržiavanie správnej hladiny vápnika a fosforu v krvi, ktorá je nevyhnutná pre vývoj, rast a obnovu kostí. Bez vitamínu D3 sa do nášho tela nedokáže vstrebať vápnik a následkom môže byť osteopénia a osteoporóza. Vitamín D3 ovplyvňuje vyše 200 procesov v našom tele a má vplyv na stav nášho kardiovaskulárneho systému, metabolizmus cukru, ovplyvňuje našu váhu, môže ovplyvniť prejavy sklerózy multiplex, našu náladu či kognitívne funkcie. Ovplyvňuje dôležité imunitné procesy, reguláciu krvného tlaku, rast krvných, svalových a kožných buniek. Veľmi dôležitý je pre deti, ktorým pomáha rásť. Rovnako pre seniorov, u ktorých nízka hladina vitamínu D3 spôsobuje zníženie svalovej sily a poruchy nervovo-svalovej koordinácie, čoho následkom je zvýšený výskyt pádov a zvýšené riziko zlomenín.

Ako dosiahnuť optimálnu hladinu vitamínov K2 a D3?
Existuje niekoľko možností, ako si zvýšiť hladinu vitamínu K2 a D3. Úpravou stravy, alebo správnym opaľovaním môžete dosiahnuť len čiastočné zlepšenie. Najistejšou a najúčinnejšou alternatívou je však pravidelné dopĺňanie vitamínov výživovým doplnkom, kde máte zaručenú stálu a dostatočnú dávku vo farmaceutickej kvalite.
Chcete vedieť viac? Navštívte stránku www.somstalekost.sk, kde nájdete informácie a poradňu. Nájdete nás aj na Facebooku.