Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chorých v čakárňach ubudlo, prípadov chrípky je však viac

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Chorobnosť klesla najmä vo vekovej skupine 15 až 19 rokov (-23,4 percenta). Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1,4 percenta chorých. Najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín.

Bratislava 5. januára (TASR) - Pacientov v ambulanciách lekárov tento týždeň opäť ubudlo, chorých na chrípku je však viac. Celkovo sa zaznamenalo 35.507 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky.

Chorobnosť tak oproti predchádzajúcemu týždňu klesla o 1,8 percenta. "Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom kraji, najnižšia v Košickom kraji," informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas. Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov.

Chrípku a jej podobné ochorenia diagnostikovali lekári u 4483 ľudí, chorobnosť tak stúpla o 15,1 percenta. Najviac prípadov bolo v Trnavskom kraji, najmenej v Košickom. Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov.

V rámci aktuálnej chrípkovej sezóny zaznamenali lekári tri prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI). Dva nové pribudli tento týždeň.

Chrípková sezóna potrvá do apríla. Epidemiológovia radia v tomto období v rámci prevencie často vetrať, umývať si ruky, primerane sa obliekať, vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí.

Respiračné ochorenia v Žilinskom kraji klesli o sedem percent



Chorobnosť v skupine akútnych respiračných ochorení (ARO) klesla v Žilinskom kraji v prvom kalendárnom týždni nového roka v porovnaní s prechádzajúcim týždňom o 7,1 percenta, čo predstavuje chorobnosť 1747,9 chorých na 100.000 obyvateľov. TASR o tom informovala Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť klesla podľa nej najmä vo vekovej skupine 15 až 19 rokov (-23,4 percenta). Najvýraznejší pokles bol v okrese Liptovský Mikuláš (-26,8 percenta). Najväčšia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do päť rokov (4762,9 chorých na 100.000 obyvateľov). "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1,4 percenta chorých. Najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín," uviedla Košecká.

O chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaevidoval RÚVZ 642 hlásení, čo predstavuje chorobnosť 206,6 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 12,47 percenta. Pokles zaznamenali najmä vo vekových skupinách šesť až 14 rokov (-27,11 percenta) a v okrese Kysucké Nové Mesto (-80,1 percenta). "Najväčšia vekovo špecifická chorobnosť bola v skupine do päť rokov, 637,59 chorých na 100.000 obyvateľov," dodala Košecká.