Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Hyperaktívny močový mechúr trápi veľa žien, k lekárovi mnohé neprídu

Ilustračné foto Foto: TASR

Na Slovensku postihuje každú siedmu dospelú ženu a každá desiata žena nedokáže potlačiť urgentné nutkanie na močenie a pomočí sa.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Hyperaktívnym močovým mechúrom (OAB) trpí skoro polovice svetovej dospelej populácie. Na Slovensku postihuje každú siedmu dospelú ženu a každá desiata žena nedokáže potlačiť urgentné nutkanie na močenie a pomočí sa. "Napriek tomu len každá štvrtá až piata žena vyhľadá lekára," upozornil primár Urologického oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou Skalica Jozef Marenčák.

Predpokladá sa, že hyperaktívny močový mechúr je väčšinou spôsobený viacerými príčinami, ktoré však stále nie sú dostatočne objasnené, jednou z nich môžu byť napríklad urologické problémy v detstve. Výskyt syndrómu hyperaktívneho močového mechúra sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom, vyskytuje sa však aj v detskom veku. "Postihuje o niečo častejšie ženy ako mužov, aj keď rozdiely medzi pohlaviami nie sú tak výrazné, ako sa ešte donedávna myslelo," povedal Marenčák.

Pacienti trpia opakovanými nutkaniami na močenie, tzv. urgenciami, chodia často močiť v denných hodinách, ale aj v priebehu noci a u jednej tretiny postihnutých prichádza k nedobrovoľnému úniku moču, ktorému nie je možné zabrániť. "Pod pojmom urgencia sa rozumie prudké a naliehavé, niekedy až bolestivé nutkanie na močenie, ktorému postihnutí musia čo najrýchlejšie vyhovieť, pretože močenie nedokážu oddialiť... Urgencia je kľúčovým príznakom," priblížil Marenčák.

Chorým sa väčšinou podávajú antimuskariniká. Medikamentózna liečba je podľa Marenčáka považovaná za liečbu prvej voľby. V prípade neúspechu je možné využiť aj ďalšie možnosti ako injekcie botulínum toxínu do svaloviny močového mechúra alebo chirurgický zákrok.