Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chrípka prerástla do celoslovenskej epidémie, zatvorili 109 škôl

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Najbližšie týždne podľa hygienikov ukážu, či vrcholí, alebo nárast chorobnosti bude ešte pokračovať.

Bratislava 21. januára (TASR) - Na Slovensku prepukla chrípková epidémia. Najbližšie týždne podľa hygienikov ukážu, či vrcholí, alebo nárast chorobnosti bude ešte pokračovať.

Chrípku malo tento týždeň 10.745 ľudí. "Chorobnosť na chrípku je nad úrovňou epidemického prahu v každom kraji," povedala pre TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Zuzana Drobová. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 30,1 percenta. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom. Najčastejšie ochoreli 15- až 19-roční, pre chorobu zavreli 43 materských, 64 základných a dve stredné školy.

V rovnakom období roka 2016 hlásili lekári podľa Drobovej 4313 takto chorých ľudí. Tohtoročná chrípková sezóna si zatiaľ nevyžiadala žiadne obete. Hygienici tiež u ľudí nezaznamenali ani takzvanú prasaciu chrípku. Predchádzajúcu sezónu bolo takýchto prípadov 61.

K chrípkovej epidémii dochádza zväčša na prelome januára a februára, teraz k nej došlo skôr. Chrípková sezóna potrvá do apríla.

V Prešovskom kraji zavreli pre zvýšenú chorobnosť 30 školských zariadení



Z dôvodu zvýšenia chorobnosti na akútne respiračné ochorenia v Prešovskom kraji zatvorili od pondelka 16. januára 30 školských zariadení. Z toho bolo 14 materských škôl, 13 základných škôl, dve špeciálne základné školy a jedna stredná škola. Vzdelávací proces prerušilo najviac škôl v okrese Stará Ľubovňa a Vranov nad Topľou.

Zo správy o aktuálnej epidemiologickej situácii v Prešovskom kraji zverejnenej Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Prešove, vo Vranovskom okrese bolo zatvorených šesť vzdelávacích inštitúcií a v okrese Stará Ľubovňa sedem. Stredná škola bola zatvorená v okrese Svidník. V okresoch Bardejov a Kežmarok boli zatvorené po dve materské a dve základné školy a po jednej špeciálnej základnej škole. Vyučovanie neprebiehalo ani v štyroch školských zariadeniach v Popradskom okrese. Vyučovanie bolo prerušené na jednej škole v okrese Prešov a Snina.

Ilustračná fotografia.
Foto: TASR/AP


V treťom týždni (16. - 20. 1.) tohto roka došlo k nárastu chorobnosti na akútne respiračné aj chrípkové ochorenie. Hlásených bolo 9814 akútnych respiračných ochorení, z toho 1167 pacientov malo chrípkové ochorenie. Ide o takmer 800 pacientov viac ako týždeň predtým (9.- 15. 1.). Najvyššia chorobnosť bola zaznamená u detí do päť rokov.

Chrípky rapídne pribudlo, najviac trápi okresy Brezno, Lučenec a Revúca



Chorí na chrípku v Banskobystrickom kraji (BBSK) rapídne pribúdajú. V treťom kalendárnom týždni epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici zaznamenali oproti uplynulému týždňu o viac ako 21 percent vyšší počet chorých na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO). Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) stúpol len mierne. TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

"Ako predpokladali epidemiológovia, výskyt ARO a CHPO v kraji sa tak, ako každoročne o tomto čase, výraznejšie zvýšil. Upozorňujú však, že to nie je v tomto období zvláštny jav. Pri porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt ARO vyšší o 60 percent a výskyt chrípky sa zvýšil 2,4-krát," konštatovala Tolnayová.



RÚVZ v Banskobystrickom kraji eviduje v tomto týždni 7483 prípadov ARO a 958 CHPO. Chorobnosť v prípade bežných zimných ochorení horných dýchacích ciest tak aktuálne predstavuje 2160 prípadov na 100.000 obyvateľov a na chrípku je to na 100.000 obyvateľov vyše 277 prípadov.

Najviac chorých na ARO je v okrese Rimavská Sobota, kde evidujú 928 prípadov, len o čosi menej pacientov majú okresy Brezno, Lučenec, Zvolen a Banská Bystrica. CHPO najviac trápia okresy Brezno, Lučenec a Revúca.

Pre vysoký počet chorých je prerušené vyučovanie v siedmich základných a materských školách v piatich okresoch kraja - Banská Bystrica, Lučenec, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom.

Chrípková chorobnosť v Trenčianskom kraji stúpla tento týždeň o viac ako tretinu



Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji nahlásili tento týždeň 10.016 akútnych respiračných ochorení. Chorobnosť bola na úrovni predchádzajúceho týždňa. Informovala vedúca oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Mária Štefkovičová.

Z celkového počtu ochorení bolo 1679 ochorení na chrípku. Chrípková chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 34,93 %. Chrípka tento týždeň najviac trápila mládež od 15 do 19 rokov.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bola tento týždeň v TSK v okrese Bánovce nad Bebravou, kde dosiahla úroveň takmer 3336 ochorení na 100.000 obyvateľov. Najnižšia chorobnosť (1831 ochorení na 100.000 obyvateľov) bola tento týždeň v okrese Partizánske.

Pre chrípku museli tento týždeň prerušiť školskú dochádzku v jednej základnej a jednej materskej škole v okrese Považská Bystrica a v jednej základnej škole v okrese Ilava a v okrese Prievidza.