Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chrípka je v Trenčianskom kraji na ústupe, v Banskobystrickom naopak

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pre chrípku nemuseli tento týždeň prerušiť školskú dochádzku v žiadnej škole a školskom zariadení v kraji.

Trenčín 25. marca (TASR) – Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji nahlásili tento týždeň 4587 akútnych respiračných ochorení. Chorobnosť sa v porovnaní s minulým týždňom nezmenila. Informovala vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Mária Štefkovičová.

Z celkového počtu ochorení bolo 365 ochorení na chrípku. Chrípková chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 13,85 percenta. Chrípka v TSK tento týždeň najviac trápila mládež od 15 do 19 rokov.

Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bola tento týždeň v TSK v okrese Myjava, kde dosiahla úroveň 2073 ochorení na 100.000 obyvateľov. Najnižšia chorobnosť – 1053 ochorení na 100.000 obyvateľov bola v okrese Považská Bystrica. Pre chrípku nemuseli tento týždeň prerušiť školskú dochádzku v žiadnej škole a školskom zariadení v kraji.

Počet chorých na chrípku v BBSK mierne stúpol

Mierne zvýšený počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) a o desať percent viac chorých na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), eviduje tento týždeň banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). Počty chorých stanovujú analýzy z hlásení 51 percent lekárov pre deti a dorast a 46 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých.

Ako TASR informovala hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, v prípade ARO evidujú epidemiológovia 4262 chorých, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1371 na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich údaje v tomto týždni. "Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 292 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 94 na 100.000 obyvateľov," pripomenula.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec, kde evidujú lekári 631 prípadov, v okrese Zvolen je 496 prípadov, v Revúcej 476 a Rimavskej Sobote 394 prípadov. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli pacientov v okresoch Lučenec, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva a žiakov základných škôl. V tomto týždni je pre vysokú chorobnosť zatvorená v okrese Banská Bystrica ZŠ s MŠ Hiadeľ a to do 29. marca.