Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chrípková sezóna sa začala, očkovanie hradia zdravotné poisťovne

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prevencia chrípky a jej podobných ochorení sa zameriava na zabránenie prenosu vírusov z chorého na zdravého človeka, ako aj na posilnenie celkovej odolnosti organizmu.



Bratislava 14. októbra (TASR) - Chrípka, ktorej sezóna sa začala s príchodom októbra, potrápi každoročne desaťtisíce Slovákov. Mnoho ľudí si ju mýli so silným prechladnutím, ale zvyčajne ide o vážnejšie ochorenie. Na chrípku môže ochorieť ktokoľvek, rizikovú skupinu však predstavujú najmä starší ľudia vo veku nad 59 rokov alebo ľudia s chronickými dýchacími problémami, tiež srdcovo-cievneho aparátu, zníženou obranyschopnosťou organizmu, cukrovkou a zdravotnícky personál.

Prevencia chrípky a jej podobných ochorení sa zameriava na zabránenie prenosu vírusov z chorého na zdravého človeka, ako aj na posilnenie celkovej odolnosti organizmu. "Najefektívnejšou ochranou je očkovanie. Prvý nárast chrípkových ochorení sa očakáva na základe dlhoročných sledovaní v decembri. To znamená, že očkovanie je najvhodnejšie vykonať v priebehu októbra až novembra, aby sa včas stihli vytvoriť protilátky," uviedol hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Očkovanie svojim poistencom hradia nad rámec zákona všetky tri zdravotné poisťovne. "Postup je jednoduchý, stačí ak pacient navštívi svojho všeobecného lekára, ktorý mu predpíše vakcínu proti chrípke. Pacient si následne vyberie vakcínu v lekárni, vráti sa k svojmu všeobecnému lekárovi a ten ho zaočkuje," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Chrípková sezóna začína v októbri daného roka a trvá až do apríla nasledujúceho roka. Nie každé prechladnutie či kašeľ automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa, pričom chorý by mal zostať doma až do uzdravenia. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká.

Chrípka je vysoko nákazlivé vzduchom sa šíriace ochorenie, ktoré môže byť spúšťačom rôznych ďalších ochorení. "Liečba chrípky je v kompetencii klinických lekárov. Ochorenie by sa v žiadnom prípade nemalo prechodiť. Dôležitý je zvýšený príjem tekutín, vitamínov, podávanie antipyretík a samozrejme pokoj na lôžku," upozornil hlavný hygienik.