Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chýbajúca radosť zo života môže byť prvým príznakom depresie

Ilustračné foto Foto: TASR

Anhedónia sa objaví často na začiatku depresívnej epizódy a môže pretrvávať, aj keď ostatné symptómy depresie vymiznú.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Neschopnosť prežívať radosť môže byť jedným z prvých príznakov depresie. Anhedónia sa objaví často na začiatku depresívnej epizódy a môže pretrvávať, aj keď ostatné symptómy depresie vymiznú. Človek sa vtedy nevie tešiť z duševných i fyzických pôžitkov, nie je schopný prežívať pozitívne, ale ani negatívne emócie, či cítiť zadosťučinenie z príjemných udalostí.

"Neschopnosť potešiť sa je ekvivalentom depresívnej nálady," hovorí psychiatrička Lívia Vavrušová. Pri anhedónii sa ľudia podľa jej slov nevedia tešiť z bežných vecí a koníčkov, svojich detí či vnúčat, alebo toho, že svieti slnko. "Takéto dlhotrvajúce príznaky môžu byť známkou depresívneho ochorenia. Niektorí ľudia nepociťujú priamo smútok, smutnú náladu, ale chýbanie radosti. Chýbanie pocitu potešenia môže byť ekvivalentom smutnej nálady," vysvetlila.

Pomoc odborníka by mal človek vyhľadať, pokiaľ takéto príznaky pretrvávajú minimálne dva týždne. To už môže naznačovať, že ide o depresiu. "Prinajmenšom treba vyhľadať svojho obvodného lekára," radí Vavrušová. Niektoré antidepresíva môžu predpísať aj lekári prvého kontaktu, problém potom možno následne doriešiť s psychiatrom. Depresia je dobre liečiteľná, hoci sa môže opakovať.

Záujemcovia sa v októbri budú môcť o svojich problémoch či problémoch ich blízkych poradiť aj vo vybraných psychiatrických ambulanciách. Slovenská psychiatrická spoločnosť a Liga za duševné zdravie pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia umožnia ľuďom prísť v určených termínoch do vybraných psychiatrických ambulancií. Zoznam ambulancií lekárov a termíny budú uverejnené na stránke www.dusevnezdravie.sk.

Depresia môže postihnúť každého v každom veku a životnom období. "Je to veľmi častý problém, až 17 percent populácie trpí na depresívne ochorenia a hovorí sa, že až 40 percent ľudí aspoň raz v živote zažili takú depresiu, ktorá sa mala liečiť. Keď sa nelieči, niekedy môže prejsť aj sama, čo je raritné, alebo, čo je zlé, že prejde do chronického štádia," zhrnula Vavrušová.

Ochorenie často vypukne bez zjavnej, náhlej príčiny a jeho pôvod sa mnohokrát nedá zistiť. Výskumy ukazujú, že mozog ľudí s depresiou funguje odlišne. Zrejme dochádza aj k nerovnováhe dôležitých chemických látok v mozgu, tzv. neurotransmiterov. Prvá depresia sa obyčajne objavuje okolo 40. roku života, nie je to však pravidlo.