Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pre chýbajúce lieky dostala pokutu ďalšia farmafirma

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Vo všeobecnosti platí, že povinnosťou každého držiteľa registrácie lieku, resp. jeho zástupcu, je zabezpečiť dostupnosť liekov v takom rozsahu, aby nebola ohrozená zdravotná starostlivosť.

Bratislava 15. júla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva pokutovalo ďalšiu farmafirmu za nedostupnosť liekov na slovenskom trhu. Tentoraz udelilo jednej firme tri sankcie v celkovej výške 30.000 eur pre nedostupnosť troch liekov.

"Lieky sú určené na liečbu a prevenciu krvácania u pacientov s hemofíliou A. Sú s nulovým doplatkom, avšak v rovnakej skupine sú aj iné lieky, ktoré sú tiež plne hradené z verejného zdravotného poistenia," informovala šéfka komunikačného odboru rezortu Zuzana Čižmáriková.

Do dnešného dňa ministerstvo vyrubilo desať pokút za 100.000 eur. Historicky prvú pokutu za nedostupnosť liekov udelilo vlani v novembri. Išlo o liek, ktorý sa používa na zníženie vysokého krvného tlaku. Ministerstvo vtedy reagovalo na podnet pacienta.

Vo všeobecnosti platí, že povinnosťou každého držiteľa registrácie lieku, resp. jeho zástupcu, je zabezpečiť dostupnosť liekov v takom rozsahu, aby nebola ohrozená zdravotná starostlivosť. V opačnom prípade môže od ministerstva dostať pokutu. Ak liek nie je dostupný na trhu v dostatočnom množstve počas 60 po sebe nasledujúcich dňoch, ministerstvo ho môže vyradiť zo zoznamu kategorizovaných liekov.

Ministerstvo zdravotníctva začalo aj ďalšie správne konania pre podozrenie z nedostupnosti liekov.