Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Čína potvrdila prvú obeť nového kmeňa vírusu vtáčej chrípky

Na snímke elektrónový mikroskop zachytáva častice chrípkového vírusu H1N1, ktorý spôsobil pandémiu v roku 2009. Foto: TASR/C. S. Goldsmith, A. Balish/CDC

Čína oznámila 142 prípadov výskytu iného kmeňa vtáčej chrípky (H7N9), ktorému od prvého zisteného výskytu v marci tohto roku podľahlo 45 ľudí.

Peking 18. decembra (TASR) - Čína potvrdila prvú obeť nového kmeňa vírusu vtáčej chrípky, ktorou sa stala 73-ročná žena. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Žena, ktorej identitu úrady nezverejnili, zomrela 6. decembra na zlyhanie dýchacieho aparátu šesť dní po tom, ako ju v provincii Ťiang-si ležiacej na východe krajiny hospitalizovali so zápalom pľúc.

Laboratórne testy potvrdili, že bola nakazená vírusom vtáčej chrípky H10NB, ktorého výskyt u človeka predtým nebol zaznamenaný.

Lekári sledovali osoby, s ktorými bola žena v kontakte, ale u nikoho podobné príznaky nezistili, čo vedcov priviedlo k záveru, že "ide o ojedinelý prípad".

"Riziko, že sa vírus prenesie aj na iných ľudí, je nízke," uviedli čínske lekárske zdroje. Infikovaná žena údajne navštívila trh so živou hydinou.

Čína oznámila 142 prípadov výskytu iného kmeňa vtáčej chrípky (H7N9), ktorému od prvého zisteného výskytu v marci tohto roku podľahlo 45 ľudí.

Svetová zdravotnícka organizácia v októbri oznámila, že nemá dôkazy o trvalom prenose vírusu H7N9 z človeka na človeka.