Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Členské štáty EÚ oficiálne schválili dohodu CETA s Kanadou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ku schváleniu dohody došlo krátko po tom, ako parlament belgického regiónu Valónsko prelomil svoj doterajší odmietavý postoj k tomuto dokumentu. Dohodu podpíšu v nedeľu.

Brusel 28. októbra (TASR) - Členské štáty EÚ odsúhlasili dnes oficiálne dohodu o voľnom obchode s Kanadou (CETA). Rada EÚ to oznámila dnes prostredníctvom vyhlásenia, ktoré priniesla agentúra DPA.

Ku schváleniu dohody došlo krátko po tom, ako parlament belgického regiónu Valónsko prelomil svoj doterajší odmietavý postoj k tomuto dokumentu a umožnil tak jeho podpísanie v mene celého Belgicka. S CETA muselo vyjadriť súhlas všetkých 28 členských štátov EÚ.

"S potešením môžem potvrdiť, že EÚ je pripravená podpísať Komplexnú hospodársku a obchodnú dohodu s Kanadou," citovala Rada EÚ vyjadrenie slovenského premiéra Roberta Fica ako predstaviteľa krajiny predsedajúcej v súčasnosti tomuto orgánu.

"Predstavuje to míľnik v obchodnej politike EÚ a náš záväzok voči nej," vyjadril sa Fico, pričom označil CETA za "modernú a pokrokovú dohodu, otvárajúcu dvere novým príležitostiam a zároveň chrániacu dôležité záujmy". "Navyše má potenciál vytýčiť cestu vpred k budúcim obchodným dohodám," dodal.

Podľa zverejneného vyhlásenia prijala Rada EÚ písomným postupom celý "balík rozhodnutí" ohľadne CETA, ktorého súčasťou je okrem rozhodnutia o samotnom podpísaní tohto dokumentu aj rozhodnutie o jeho predbežnom uplatňovaní a rozhodnutie požiadať o súhlasné stanovisko Európsky parlament.

Dnešné oznámenie o schválení CETA členskými štátmi EÚ podľa DPA znamená, že už v priebehu niekoľkých dní sa môže v Bruseli uskutočniť summit EÚ-Kanada, na ktorom by mal dohodu podpísať kanadský premiér Justin Trudeau. Summit bol pôvodne naplánovaný na štvrtok, po neúspechu rokovaní o CETA v Belgicku však kanadská delegácia cestu do Bruselu odriekla.

Predstavitelia EÚ a Kanady podpíšu dohodu CETA v nedeľu



Komplexnú hospodársku a obchodnú dohodu (CETA) medzi EÚ a Kanadou podpíšu lídri už túto nedeľu na summite v Bruseli. Prostredníctvom siete Twitter to oznámil v noci na dnes predseda Európskej rady Donald Tusk, načo potvrdil účasť na ohlásenom stretnutí aj kanadský premiér Justin Trudeau.




"Misia splnená! Práve som sa dohodol s premiérom Justinom Trudeauom, že summit EÚ-Kanada sa uskutoční túto nedeľu," citovala Tuskov príspevok agentúra DPA. Rovnakú informáciu zverejnil na Twitteri aj Trudeau, podľa ktorého ide o "úžasnú správu" a CETA prinesie Kanade "rast strednej triedy a posilnenie ekonomiky".




Summit EÚ-Kanada spojený s podpisom CETA bol pôvodne naplánovaný na štvrtok 27. októbra, kanadská delegácia však cestu do Bruselu odriekla po neúspechu rokovaní v Belgicku, kde vláda zatiaľ nemohla k tejto dohode pristúpiť. Situácia sa zmenila po tom, ako parlament belgického regiónu Valónsko v piatok zmenil svoj odmietavý postoj. Rada EÚ následne oznámila, že členské štáty Únie oficiálne odsúhlasili podpísanie dohody s Kanadou, ako i jej predbežné uvedenie do platnosti.

S dohodou CETA muselo vyjadriť súhlas všetkých 28 členských štátov EÚ.