Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Čo je dôležité pre vaše zdravie a fyzickú pohodu? - ZDRAVÝ KRVNÝ OBEH

Foto: Syntrival.sk

Vek jednej krvnej doštičky je v približne 9-12 dní. Hoci to nie je dlho, plní v tomto čase nezastupiteľnú úlohu v procese zrážania krvi.

Bratislava 24. apríla (OTS) - Sama by na to samozrejme nestačila a preto sa telo musí zásobiť vyše biliónom krvných doštičiek. Tieto životne dôležité bunky sú základným stavebným prvkom mnohých organizmov na zemi. Akékoľvek zranenie by bez nich končilo smrťou dokonca aj obyčajný štípanec od komára.

Čo je to trombóza?
Foto: Syntrival.sk
Krvné bunky sa v našom tele pohybujú v úžasnom krvnom riečisku. Pre ich bezproblémový prietok sa o ne však musíme starať rovnako ako o svoje auto. Dodávať telu potrebné živiny, mať dostatok pohybu i oddychu. V prípade zlej životosprávy hrozí tejto komplikovanej „cestnej premávke“ kolaps s názvom trombóza. Vznik trombózy – krvnej zrazeniny je zvyčajne podmienený troma faktormi. Spomaleným prietokom, poškodením cievnej steny a zmenou jej vlastností. Podieľajú sa na nich nadváha, zlá strava, nedostatok pohybu, alkohol, fajčenie, stres, lieky, vek a nesprávny životný štýl.

Pri týchto príznakoch treba spozornieť
Krvná zrazenina môže potrápiť teda kohokoľvek, ak nebudete so svojím zdravím na pozore. Nevzniká automaticky alebo hneď, ale pomaly, potichu a bez viditeľných príznakov, čo sťažuje skorý zásah. Dlhodobé pôsobenie negatívnych faktorov si však môže vybrať svoju daň radikálnym spôsobom. Pri prvotných príznakoch by ste mali spozornieť. Ťažká bolesť a opuch na určitom mieste vášho tela (zvyčajne nôh a pľúc). Teplá koža v oblasti zrazeniny a začervenanie.

Trombóza postihuje väčšinou nohy pod kolenom, ale tak isto môže zasiahnuť aj naše pľúca. Príznakom embólie môže byť dýchavičnosť, ktorá príde postupne, alebo naraz. Sprevádzaná je bolesťou na hrudníku a v krajných prípadoch končí celkovým zrútením. Objavuje sa zrazenina, ktorá bráni plynulému prúdeniu krvi v cieve.
Ak si nie ste istý, či patríte do rizikovej skupiny, otestujte si svoj zdravý krvný obeh so Syntrival.sk. Na základe jednoduchých odpovedí, môžete byť o niečo múdrejší.

Čo vás môže zachrániť?
V prvom rade by ste si mali uvedomiť, že nie len krv, ale všetky funkcie organizmu si dokážete ochrániť na dlhú dobu vďaka zdravému životnému štýlu. Nedostatok pohybu, nesprávnu stravu, stres a fajčenie zo svojho života musíte jednoznačne odstrániť. Normálne fungovanie krvných doštičiek bude aj pre vás samozrejmosťou. Vyskúšajte účinky paradajok, ktoré vedia byť v tomto smere naozaj nápomocné v udržiavaní normálneho zhlukovania krvných doštičiek. Štúdie to potvrdili aj pri červenom víne, kivi, grapefruite, medovom melóne, jahodách a iných plodoch ovocia a zeleniny. Majú antitrombotický účinok a možno aj vám ľahšie pomôžu v boji proti trombóze.