Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Česku nevyhovujúci výživový doplnok kúpite v SR bez problémov

Na snímke kvapky GrepoSept 50 ml + 5 ml Foto: bezpecnostpotravin.cz/SZPI

Ide o výťažok z grepových jadierok GrepoSept, v ktorom mali byť prekročené normy benzalkonium chloridu.

Bratislava 21. januára (TASR) - Na slovenskom trhu je k dispozícii výživový doplnok, ktorý české úrady označili za nevyhovujúci. Ide o výťažok z grepových jadierok GrepoSept, v ktorom mali byť prekročené normy benzalkonium chloridu. Táto látka sa používa napríklad v pesticídoch, ale aj antiseptických prípravkoch.

Podľa stránky informačného centra českého ministerstva pôdohospodárstva sa problémy zistili v prípade dvoch šarží spomínaného výrobku. České úrady vydali oznámenie ešte vlani v júni. Napriek tomu si v jednom z bratislavských obchodov ešte aj koncom minulého roka mohli zákazníci takýto výrobok zakúpiť.

"V decembri 2013 som si v jednej bratislavskej biopredajni kúpila tento výrobok a následne som náhodnou našla na českej stránke, že je nevyhovujúci. Kúpila som si tam presne spomínanú šaržu," priblížila Andrea z Bratislavy.

"Úrad verejného zdravotníctva SR za posledné dva roky nedostal hlásenie cez Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá o predmetnom nevyhovujúcom výrobku GrepoSept od výrobcu RTJ Group, s. r. o., Šenov, ČR. To znamená, že kontrolné orgány v ČR, ktoré riešili predmetný nevyhovujúci výživový doplnok v ČR na základe vysledovateľnosti, nezistili, že by bol dodaný aj do SR, lebo v takom prípade je ich povinnosťou informovať o tom kontrolné orgány v SR, aby mohli urobiť potrebné opatrenia na stiahnutie predmetného škodlivého výrobku z trhu a informovanie verejnosti," uviedla hovorkyňa úradu Lenka Skalická.

Podľa zistení Úradu verejného zdravotníctva na predmetný výživový doplnok nebolo vydané jeho rozhodnutie so súhlasom na umiestnenie na trh v SR.

Na snímke kvapky GrepoSept 50 ml
Foto: bezpecnostpotravin.cz/SZPI