Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prípadov cukrovky pribúda, na prevenciu sa má myslieť už pri deťoch

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Diabetes mellitus v Európskej únii postihuje 10 percent populácie.

Bratislava 1. júna (TASR) - Cukrovka, ktorá bola pred sto rokmi takmer neznámy pojem, v súčasnosti trápi státisíce Slovákov. Aj preto je podľa predsedu Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emila Martinku dôležité, aby sa deti učili zásadám zdravého životného štýlu. "Detský vek má špecifikum, že sa tu tvoria názory," skonštatoval. Aj preto sa projekt na prevenciu cukrovky Modrý kruh zameral na deti základných škôl.

Cieľom projektu, do ktorého sa zapojilo 55 škôl, je znížiť výskyt choroby účinnou prevenciou diabetu 2. typu. Modrý kruh preto deti aktívne zapájal do poznávania cukrovky, jej príčin, následkov a najmä do vymýšľania a realizácie foriem prevencie. Deti si tak samé zvolili aktivitu, akou upozornia na nevyhnutnosť zdravého životného štýlu a zvýšia povedomie o príčinách i dôsledkoch cukrovky.

Desať víťazných projektov sa dnes predstavilo v Bratislave pred verejnosťou. Napríklad v Základnej škole s materskou školou Podbiel sa žiaci zahrali na novinárov. Spolužiakom rozdali anketové lístky a zisťovali, ako sa stravujú. Výsledky vyhodnotili a ich prezentáciu pripravili v grafickom programe. Na bratislavskej Spojenej škole Tilgnerova zorganizovali športový deň, na ktorom sa tancovalo, športovalo na niekoľkých stanoviskách a nechýbala ani prednáška o zdravom životnom štýle.

Diabetes mellitus v Európskej únii postihuje 10 percent populácie. Je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby a tiež amputácií dolných končatín. Ako upozornil Martinka, v prípade cukrovky 2. typu sa zaznamenáva prudký nárast. "Nárast chceme zastaviť," povedal s tým, že preto je napríklad snahou odborníkov dostať do učebných osnov pre školákov náuku o životnom štýle.