Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Czoborová: Športovanie u detí je potrebné pre ich zdravý vývoj

Na snímke ambasádorka projektu Nebuď lenivý Zora Czoborová. Foto: TASR/Michal Svítok

Projekt Nebuď lenivý budú v školskom roku 2012/2013 realizovať na vybraných ZŠ v každom kraji.

Bratislava 21. septembra (TASR) – Fitneska Zora Czoborová je ambasádorkou edukačného projektu na podporu a propagáciu aktívneho životného štýlu s názvom Nebuď lenivý. Iniciuje ho nezisková organizácia Slniečko a záštitu nad ním prevzal minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič.

"Vidím veľa obéznych detí, na druhej strane aj takých, ktoré nemajú žiadnu svalovú hmotu, čiže sú to deti vetché bez kondície a bez toho, aby podporovali zdravý vývoj organizmu. Medzi príčiny môžeme zaradiť aj to, že v koncepte školstva je telesná výchova na školách nepovinná, čo absolútne nepochopím," povedala dnes pre TASR Czoborová.

Podľa nej kedysi bolo normálne, že deti vonku hrali vybíjanú, skákali cez gumu a boli často v pohybe. Dnes sedia pri počítači alebo komunikujú na sociálnych sieťach a pohyb je zanedbávaný. To sa odráža na ich postave a zdravotnom stave. Chybou je aj to, že rodičia ospravedlňujú svoje deti z telocviku, ak sa im nechce na ňom zúčastniť. Naopak, mali by ich motivovať k pohybu už od predškolského veku.

"Ja si myslím, že šport patrí k tomu, aby bol vývoj človeka podľa kalokagatie, aby bolo aj telo zdravé. Treba zapojiť deti do priameho športovania aj do diskusie o zdravej výžive," zdôvodnila fitneska, ktorá podľa vzoru rodičov sa venovala športu a dodnes neľutuje. Nielen preto, že je majsterka sveta v aerobiku a štvornásobná majsterka Slovenska vo fitnes. Šport sa pre ňu stal vhodným životným štýlom.



Napriek tomu, že sú finančne náročné kolektívne či individuálne športy ako hokej či tenis, na ktoré rodičia musia deti voziť, existujú aj nenáročne. Napríklad bicyklovanie či beh. Nielen deťom prospeje aj pravidelná denná prechádzka ak nie v prírode či parku, tak aspoň na sídlisku.

Projekt Nebuď lenivý s finančnou podporou Nadácie Coca-Cola budú v školskom roku 2012/2013 realizovať na vybraných ZŠ v každom kraji. Nebudú chýbať ukážkové prednášky o zdravej výžive. Žiaci dostanú brožúrku Sprievodca aktívnym životným štýlom. Videá s Czoborovou, podľa ktorých sa dá cvičiť aj doma, i ďalšie informácie budú zverejnené na internetovej stránke www.nebud-lenivý.sk vytvorenej pre tento projekt.