Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dajte si pozor na kliešte, infikované sú najmä na brehu Váhu

Ilustračné foto Foto: TASR

V prírode sa treba chrániť správnym odevom a použitím repelentov. Ľudia by si mali obliecť dlhé nohavice zapravené do ponožiek či tričká s dlhými rukávmi.

Bratislava 16. apríla (TASR) – Teplé počasie prebúdza v prírode kliešte. Ich výskyt je typický najmä pre obdobie od apríla do októbra. Nachádzajú sa na celom Slovensku, nie všetky sú však nosičom vírusu. "Tie nakazené sa nachádzajú predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh," uvádza Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. V tejto oblasti zaznamenávajú hygienici najvyššiu chorobnosť na kliešťovú encefalitídu, maximum výskytu má najmä v lete.

Okrem okolia Váhu možno za endemické územie považovať aj juhozápadnú časť Slovenska. Ide o pohorie Tríbeč, Vtáčnik, Nitriansku a Pohronskú pahorkatinu, oblasť Malých Karpát, okresy Trenčín, Nové Zámky, Nitra a Levice. Kliešte sa však zmenou klímy dostávajú aj do vyššie položených oblastí Slovenska – do Tatier. Možno ich nájsť v horských oblastiach do 1000 až 1200 metrov, na južných svahoch a hrebeňoch hôr, dokonca nad 1400 metrov.

"Okrem encefalitídy prenášajú kliešte často aj lymskú boreliózu," uviedol ÚVZ SR. V oboch prípadoch ide o infekčné ochorenia. Pred kliešťovou encefalitídou sa možno najlepšie chrániť očkovaním. Proti lymskej borelióze sa očkovať nedá. Liečba si vyžaduje dlhodobé podávanie antibiotík.

V prírode sa treba chrániť správnym odevom a použitím repelentov. Ľudia by si mali obliecť dlhé nohavice zapravené do ponožiek či tričká s dlhými rukávmi. Vhodné je vyhýbať sa vysokým trávam a kríkom, kde sa kliešte združujú najviac.

Kliešťová encefalitída pripomína na začiatku virózu s bolesťami hlavy, so zvýšenou teplotou, nádchou a pokašliavaním. Príznaky po troch až piatich dňoch ustúpia, no po týždni sa začína druhá fáza s vysokými teplotami, bolesťami hlavy podobnými migréne, stuhnutím šije. V najzávažnejších prípadoch môže choroba viesť až k úmrtiu. U časti chorých môže ochorenie prebiehať ľahko a často býva nerozpoznané.

Lymská borelióza sa pri prvých príznakoch prejavuje kožnými zmenami. Koža okolo miesta vpichu sčervená, začervenanie sa šíri do okolia a súčasne centrum bledne. Pridruží sa i zvýšená teplota, únava, bolesti svalov a kĺbov. "Druhé štádium nastupuje po týždňoch až mesiacoch - môže sa prejaviť postihnutím kože, kĺbov, nervového systému, srdca alebo svalového systému," uvádza ÚVZ SR. Tretie štádium sa prejavuje po niekoľkých mesiacoch až rokoch, patrí sem najmä postihnutie centrálneho nervového systému, kožné zmeny, zápaly kĺbov a očnej rohovky.