Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Začal sa Deň narcisov, do zbierky sa zapojí 16-tisíc dobrovoľníkov

Tohtoročné prevedenie oblečenia dobrovoľníkov Ligy proti rakovine. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Narcis ponúkaný dobrovoľníkmi je symbolom prejavu podpory a spolupatričnosti ľuďom s onkologickou diagnózou.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Takmer 16-tisíc dobrovoľníkov v oranžových vestách bude dnes v uliciach slovenských miest a obcí ponúkať narcis ako symbol prejavu podpory a spolupatričnosti ľuďom s onkologickou diagnózou.

Tohtoročné posolstvo 18. ročníka Dňa narcisov, ktorý organizuje Liga proti rakovine (LPR), znie "Deň, keď sú slová zbytočné". Zbierka má osloviť všetkých, ktorí chcú pomôcť bez zbytočných rečí.

"Denne sa stretávame s ľuďmi, ktorí ľutujú pacientov, hovoria o tom, že by sa malo pomôcť, veľa sa o tom hovorí, no keď príde na činy, tak sa nič nedeje. Chceme ním pripomínať, že rozhodujú reálne skutky, a nie prázdne slová," komentovala posolstvo výkonná riaditeľka LPR Eva Kováčová. Pripomenula, že výnos zbierky sa opätovne použije na realizáciu programov, aktivít a projektov v prospech pacientov a ich rodín, na podporu medicínskych a výskumných projektov i na edukačné a informačné aktivity pre zdravú populáciu.

Narcis ponúkaný dobrovoľníkmi je symbolom prejavu podpory a spolupatričnosti ľuďom s onkologickou diagnózou. "Verím, že tá viditeľnosť našich dobrovoľníkov bude taká veľká, že budú doslova neprehliadnuteľní," uviedla Kováčová. Novinkou je oranžová vesta vpredu s nápisom "Deň narcisov 2014" a na chrbte s logom LPR. Klasickým znakom sú pokladničky, tento rok modrej farby, ktoré sú tiež označené dátumom zbierky, logom LPR, číslom povolenia ministerstva vnútra a tiež jedinečným číslom. Všetky informácie o identifikačných znakoch, ktoré sú z dôvodu úsilia zabrániť ich prípadnému zneužitiu každý rok odlišné, nájdu záujemcovia na www.dennarcisov.sk a www.lpr.sk.

Dobrovoľníčka pripína narcis Martinovi Nikodýmovi
Foto: Liga proti rakovine


Každoročne sa liga usiluje priniesť v rámci zbierky i nejakú novinku, ktorá na Deň narcisov ľudí zaujme a pobaví. Tento rok je to aktivita, do ktorej sa zapojili predovšetkým dobrovoľníci, pričom organizátori uvítajú i pridanie sa širokej verejnosti. Prostredníctvom fotografií na sociálnej sieti Instagram budú "live" zachytávať dianie v slovenských mestách a obciach. K popisu môžu pridať #dennarcisov, čím sa následne všetky fotografie budú zbierať na špeciálnej podstránke www.dennarcisov.sk.

Podporiť projekty pre onkologických pacientov, ich blízkych a verejnosť je možné nielen počas Dňa narcisov. Prispieť na zbierku môžu darcovia od 31. marca do 18. apríla dobrovoľným finančným príspevkom na účet zbierky 2629740400/1100 alebo zaslaním SMS (cena 2 eurá) s ľubovoľným textom na číslo 848 v sieti všetkých mobilných operátorov. Tento rok možno prispieť počas Dňa narcisov aj prostredníctvom zľavového portálu ZľavaDňa.sk formou obstarania si "virtuálneho" narcisu a tiež platbou kartou prostredníctvom terminálov Worldline umiestnených v rámci Bratislavy na štyroch stanovištiach (Kamenné námestie, Eurovea, Polus, Avion).

Minulý rok sa v rámci 17. ročníka Dňa narcisov vyzbieralo 889.923,10 eura. Rekordným bol rok 2012, keď sa podarilo vyzbierať viac ako milión eur.



Ľudia ochotne prispievajú do zbierky Deň narcisov, tvrdia dobrovoľnící

Ľudia ochotne prispievajú do verejnej finančnej zbierky Deň narcisov, ktorá dnes prebieha po celom Slovensku. TASR to potvrdili dobrovoľníci, ktorí v centre hlavného mesta ponúkajú okoloidúcim narcis ako symbol prejavu podpory a spolupatričnosti ľuďom s onkologickou diagnózou.

"Rozdali sme už okolo 300 narcisov," povedali dobrovoľníčky, ktoré chodia po centre Bratislavy už od ôsmej ráno. Podľa ich slov ľudí musia oslovovať, ale na druhej strane radi prispejú. Skupina dobrovoľníkov na Kamennom námestí v Bratislave hovorí, že približne za tri hodiny rozdali 100 až 150 narcisov, pričom sa na tejto akcii zúčastnili po prvýkrát. "Zaujalo nás pomôcť ľuďom," ozrejmili svoju motiváciu.

Do zbierky sa väčšinou zapájajú ľudia, ktorí buď majú osobnú skúsenosť s onkologickým ochorením, alebo majú známeho, ktorý trpí týmto ochorením. "Motivovalo ma utrpenie druhých ľudí, ktoré sa môže stať aj mne, aj v rodine," priblížil starší pán. "Moji rodičia zomreli na rakovinu. Mala som vtedy 18 rokov, keď mama zomrela, otec zomrel, keď som mala osem rokov," povedala pre TASR staršia pani. Ako dodala, okrem príspevku dobrovoľníkom posiela aj darcovskú sms, pričom prispieva každý rok. Doma má podľa vlastných slov škatuľu plnú týchto kvetov. "V podstate je to veľmi humánne a už dlhé roky populárne a každý, kto má voľačo v peňaženke, by mal pomôcť," dodala ďalšia dôchodkyňa s pripnutým žltým narcisom.