Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Deň výskumu rakoviny s ideou: Dnešný výskum pre zajtrajšiu liečbu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Doboš

S iniciatívou vyhlásiť 7. marec za Deň výskumu rakoviny prišla nadácia vo februári 2007.

Bratislava 6. marca (TASR) - Nadácia Výskum rakoviny (NVR) zorganizovala v roku 2018 podujatia pri príležitosti Dňa výskumu rakoviny, ktorý pripadá na 7. marca, v Martine. Motto Dňa výskumu rakoviny znie: Dnešný výskum pre zajtrajšiu liečbu.

Ako ďalej uviedla NVR na svojej webovej stránke, pri príležitosti Dňa výskumu rakoviny 7. marca organizuje galakoncert v Slovenskom komornom divadle - Národnom dome v Martine. Súčasťou programu bude ocenenie víťazov 6. ročníka Súťaže mladých onkológov v kategóriách stredoškolák, vysokoškolák, mladý vedecký pracovník. Súťaž organizuje NVR v spolupráci s Jesseniovou lekárskou fakultou UK v Martine a Martinským centrom pre biomedicínu (BioMed Martin).

S iniciatívou vyhlásiť 7. marec za Deň výskumu rakoviny prišla NVR vo februári 2007 s tým, aby upozornila na priority a potenciál moderného onkologického výskumu. Hlavné posolstvo dňa vyjadrovala od začiatku výzva: Podporte výskum rakoviny, podporíte šancu na včasné zistenie ochorenia aj jeho lepšiu liečbu.

Osobitný deň venovaný onkologickému výskumu má dva hlavné zámery: ukázať pacientom a ich rodinným príslušníkom, v čom konkrétnom im výskum pomáha, ako aj presvedčiť lekárov, že ich spolupráca na výskume je nevyhnutná pre ďalšie napredovanie v boji s rakovinou.

Nadácia Výskum rakoviny je nezisková organizácia, ktorá vznikla v roku 1993. Jej hlavným cieľom je propagácia a podpora výskumu nádorových ochorení. Chce, aby sa prostredníctvom podpory akcentovala skutočnosť, že nádorové ochorenia sa majú stať liečiteľné. Zároveň sa usiluje, aby laická aj odborná verejnosť akceptovali vedu a výskum v onkológii ako neoddeliteľnú súčasť boja proti rakovine.

NVR úzko spolupracuje s Ústavom experimentálnej onkológie SAV a s ďalšími významnými pracoviskami v Bratislave aj mimo hlavného mesta Slovenska.