Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Deň zdravého srdca 2018

Foto: OZ Hlas nášho srdca

Chronické srdcové zlyhávanie je ochorenie, ktoré postihuje viac než 100 tisíc ľudí na Slovensku a ročne je príčinou úmrtia 2 500 pacientov.

Bratislava 20. septembra (OTS) - Srdcové zlyhávanie je pritom ochorením, ktorému môžeme predchádzať a ak ho včas diagnostikujeme, môžeme výrazným spôsobom ovplyvniť jeho trvanie a priebeh.

Občianske združenia Hlas nášho srdca pripravilo počas tohtoročnej jesene sériu podujatí pre seniorov pod názvom Deň zdravého srdca.

Projekt má pomôcť seniorom v prevencii srdcového zlyhávania režimovými opatreniami, ale zároveň si z podujatí majú účastníci aj odniesť informácie o rozpoznávaní prvých príznakov tohto ochorenia a včasnej diagnostiky za účelom zlepšenia kvality života. Podujatia sa konajú pri príležitosti Svetového dňa srdca, ktorý celosvetovo podporujú organizácie WHO, Svetová federácia pre zdravé srdce (WHF) a UNESCO už od roku 2000.

Hlavnou myšlienkou je zvýšiť povedomie verejnosti a propagovať význam prevencie pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Medzi hlavné faktory patrí fajčenie, nedostatok fyzickej aktivity, nadváha a obezita, nezdravý spôsob stravovania, vysoký krvný tlak a vysoká hladina cholesterolu.

Deň zdravého srdca sa uskutoční:
20. septembra v Seniorcentre v Bardejove
20. septembra v Inštitúte kardiovaskulárnej rehabilitácie v Turčianskych Tepliciach
10. októbra v Bratislave-Ružinove
18. októbra v Kultúrnom dome Šaštín-Stráže


O ochorení
Približne každý piaty Slovák nad 50 rokov má príznaky srdcového zlyhávania. Pritom väčšina z tých potenciálne 100 tisíc pacientov prichádza k lekárovi neskoro, teda v čase, keď je ochorenie už v rozvinutom štádiu. Typické príznaky srdcového zlyhávania ako dýchavičnosť, horší fyzický výkon, únava, opuchy končatín či prírastok na váhe si pacienti interpretujú ako prirodzené príznaky starnutia.
Srdcové zlyhávanie je porucha srdcovej činnosti. O srdcovom zlyhávaní hovoríme, ak tento dôležitý orgán dobre nefunguje a často sa dokonca aj zväčší. Príčinou zvyčajne býva to, že srdcový sval je poškodený pre jeho nedostatočné krvné zásobovanie. Srdce následne nie je schopné adekvátne zásobovať telo kyslíkom a živinami.


Typický pacient so srdcovým zlyhávaním je človek po päťdesiatom roku života, po prekonanom infarkte, so zvýšeným krvným tlakom, po vírusovom ochorení srdca či s poškodením srdcových chlopní. Srdcové zlyhávanie súvisí ale aj s faktormi, ktoré vieme ovplyvniť – zlá životospráva, nedostatok pohybu, stres, zlozvyky ako je nadmerný príjem alkoholu, fajčenie a nedostatok spánku.
Diagnóza srdcové zlyhávanie znamená predovšetkým nižšiu telesnú zdatnosť. Pri vykonávaní bežných činností musí človek s energiou šetriť a plánovite si ju rozdeliť na celý deň. Mal by však naďalej zostať aktívny, ale s dostatočným odpočinkom.
Približne polovica pacientov je v prípade srdcového zlyhávania ohrozená možnou náhlou smrťou. Druhá polovica pacientov zomiera na pomalé vyhasínanie srdcovej činnosti. Pacient so srdcovým zlyhávaním môže viesť kvalitný plnohodnotný život, pokiaľ bude rešpektovať nastavenú liečbu a prispôsobí svojmu zdraviu aj životný štýl. Veľmi dôležitý je každodenný aktívny pohyb na čerstvom vzduchu, pretože srdce je sval, ktorý je potrebné trénovať.
Srdcové zlyhávanie nie je porucha, ktorá sa objaví odrazu, ale jej symptómy sa postupne zhoršujú. Pravidelné preventívne prehliadky by sme mali absolvovať každé dva roky, avšak v prípade, že sa prejavia niektoré z vyššie popísaných symptómov – dýchavičnosť, únava, opuchy končatín – je dôležité vyhľadať lekára a zájsť na vyšetrenie aj k špecialistovi kardiológovi. Podceňovanie príznakov a odkladanie návštevy lekára je život ohrozujúce.

Partneri kampane
Edukatívnu kampaň a osvetové prednášky v rámci Dňa zdravého srdca podporili Slovenská kardiologická spoločnosť, Slovenská spoločnosť všeobecného a praktického lekárstva, Asociácia Slovenských kúpeľov.
Kampaň pripravilo Občianske združenie Hlas nášho srdca. Ďalšie informácie o ochorení a prevencii sa dozviete na www.hlasnashosrdca.sk

Všetky ďalšie informácie o ochorení, životnom štýle pacientov s chorobou, ale aj o Občianskom združení nájdu pacienti i rodinný príslušníci na www.hlasnashosrdca.sk