Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Slovensku rastie počet detí s akútnou leukémiou

Ilustračnié foto, detskí pacienti Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Leukémiu je potrebné zachytiť čo najskôr a správne ju diagnostikovať.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Prípadov akútnej leukémie v detskom veku pribúda, upozorňujú lekári z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava (DFNsP). Od začiatku minulého roka do tohtoročného septembra tam diagnostikovali 90 nových prípadov leukémie.

„Tento rok sme ju zaznamenali u 40 pacientov. Z nich sme 36 deťom diagnostikovali akútnu lymfoblastovú leukémiu a štyrom akútnu myeloidnú leukémiu,“ priblížila vedúca projektu zameraného na diagnostiku akútnych leukémií v DFNsP Halina Vargová. Kostnú dreň, periférnu krv a likvor vyšetrili v tomto roku u 851 detí z celého Slovenska. Aby bola liečba pacientov čo najúspešnejšia, leukémiu je potrebné zachytiť čo najskôr a správne ju diagnostikovať.

„Ochorenie špecifikujeme imunofenotypizáciou, teda modernou diagnostickou metódou používanou celosvetovo,“ vysvetlila Vargová. Pre úspešnosť liečby je podľa nej dôležité sledovať jej priebeh a účinnosť či dobu návratu ochorenia od jej začiatku až po ukončenie. Na projekt zameraný na diagnostiku akútnych leukémií prispela Liga proti rakovine (LPR) sumou 9000 eur.