Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Novú liečbu detskej mozgovej obrny vyskúša aj malá Slovenka Nelly

Ilustračné foto Foto: TASR

Klinická štúdia sa realizuje iba za využitia vlastnej pupočníkovej krvi, a nie tej z verejných bánk. Prvé výsledky by podľa Kubeša mali byť známe o tri roky.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Americkí lekári skúšajú novú liečbu pre deti postihnuté detskou mozgovou obrnou. Klinickej štúdie sa zúčastní aj päťročná Slovenka Nelly Vadovičová.

Asi 120 detí v rámci nej podstúpi liečbu kmeňovými bunkami z vlastnej pupočníkovej krvi. Tie by mali obnoviť poškodené miesta v mozgu. Nelly odcestuje do USA spolu s rodičmi začiatkom mája.

Detská mozgová obrna vzniká následkom poškodenia mozgu v období pred, počas, alebo krátko po pôrode, priblížila detská neurologička Jaroslava Payerová. Príčiny jej vzniku sú podľa jej slov rôzne, najčastejšou býva nedostatok kyslíka. Priblížila, že poškodenie mozgu sa prejaví väčšinou v ochrnutí, či pomalšom vývoji detí. Pridať sa môžu aj epileptické záchvaty.

Kmeňové bunky z pupočníkovej krvi dokážu podľa zástupcu rodinnej banky Cord Blood Center Miroslava Kubeša obnoviť poškodené miesta v mozgu. Priblížil, že v rámci štúdie sa niektorým pacientom podajú kmeňové bunky rovnakou formou ako transfúzia krvi. Niektorým sa však najprv podá placebo a až o rok neskôr kmeňové bunky, aby lekári vedeli posúdiť, či liečba naozaj funguje. Ani rodičia Nelly tak nevedia, či jej kmeňové bunky podajú už teraz alebo až neskôr.

"Pre nás bola diagnóza detská mozgová obrna veľkým šokom. Chorobu si ale človek nevyberá, a preto sme radi, že sa nám naskytla možnosť takejto jedinečnej liečby pre našu dcérku," povedala Nellyna mama Marianna Vadovičová.

Klinická štúdia sa realizuje iba za využitia vlastnej pupočníkovej krvi, a nie tej z verejných bánk. Prvé výsledky by podľa Kubeša mali byť známe o tri roky. Využitie pupočníkovej krvi sa v súčasnosti skúma napríklad aj v prípade hluchoty detí, autizmu či cukrovky.