Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Detskej pacientke so SMA podali liek, ktorého úhradu prikázal súd

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Efekt lieku možno očakávať v prvých šiestich mesiacoch, povedala to prednostka Kliniky detskej neurológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb Miriam Kolníková.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) podali v stredu (12. 4.) detskej pacientke so spinálnou svalovou atrofiou (SMA) liek Zolgensma. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická. Úhradu dvojmiliónového lieku štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni predtým nariadil súd.

Efekt lieku možno očakávať v prvých šiestich mesiacoch, povedala to prednostka Kliniky detskej neurológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚDCH Miriam Kolníková. "Pred liečbou a následne aj najbližšie dva mesiace bude pokračovať tabletková zabezpečovacia liečba kortikosteroidmi, ktorá je súčasťou liečebného procesu. Pacientka, ak bude nasledujúce obdobie bez ťažkostí, o týždeň opustí nemocnicu a bude sem chodiť na pravidelné laboratórne kontroly každé dva týždne," doplnila.

Okresný súd Bratislava V neodkladným opatrením v marci rozhodol, že Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) má na výnimku detskej pacientke so spinálnou svalovou atrofiou uhradiť dvojmiliónový liek Zolgensma. Poisťovňa sa voči rozhodnutiu súdu odvolala.