Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Diabetik by mal nosenie kontaktných šošoviek konzultovať

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Pri cukrovke dochádza podľa lekárky aj k zmenám pri prekrvení sietnice, čo spôsobí krvácanie a opuch v mieste najostrejšieho videnia, v tzv. žltej škvrne.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Diabetik by mal nosenie kontaktných šošoviek prekonzultovať so svojím lekárom. Okrem zvýšeného cukru v krvi sa môže diabetes prejaviť napríklad aj zhoršením zraku, čím môže byť rohovka oka citlivá.

"Rohovka môže mať sklony k pomalšiemu hojeniu, z čoho vyplýva aj horšia tolerancia šošoviek," povedala pre TASR oftalmologička Zuzana Jamrichová. Šošovky môžu diabetikovi prekážať aj pri abnormalitách slzného filmu alebo pri cievnych zmenách spojovky.

Pri cukrovke dochádza podľa lekárky aj k zmenám pri prekrvení sietnice, čo spôsobí krvácanie a opuch v mieste najostrejšieho videnia, v tzv. žltej škvrne. Ak tieto zmeny pretrvávajú dlhšie, zrak sa môže poškodiť natrvalo. "Pacient s cukrovkou by mal chodiť na preventívne vyšetrenie očného pozadia minimálne raz za rok," pripomenula oftalmologička.

Pri cukrovke dochádza k poškodeniu ciev a okrem zraku môže poškodiť aj funkciu obličiek, nervov, môže spôsobiť nedokrvenie srdca, mozgu a končatín. V niektorých prípadoch môžu diabetikovi zlyhať obličky, u pacienta môže dôjsť aj k srdcovému infarktu, mozgovej príhode alebo amputácii nohy. Varovnými príznakmi cukrovky sú časté močenie, rýchly úbytok hmotnosti, únava alebo zvýšený smäd.