Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Diabetikom budú s liečbou bolesti pomáhať v Bratislave v novom centre

Ilustračné foto Foto: ViaDIA.sk

V Bratislave dnes otvorili MDM Centrum, ktoré je po banskobystrickom zatiaľ druhým svojho druhu na Slovensku.

Bratislava 21. januára (TASR) - Diabetici môžu oddnes v hlavnom meste využívať novú liečebnú metódu - patentovanú neinvazívnu fyzikálnu terapiu MDM, ktorá im pomôže od pálčivej bolesti nôh, pálenia a kŕčov. V Bratislave dnes otvorili MDM Centrum, ktoré je po banskobystrickom zatiaľ druhým svojho druhu na Slovensku.

Pálčivá bolesť nôh, pálenie, kŕče - to sú príznaky tzv. diabetickej neuropatie, ktorá trápi každého tretieho diabetika. Ide o najčastejšiu komplikáciu u pacientov s cukrovkou a spolu s ďalšími ťažkosťami môže viesť až k amputáciám. Na Slovensku pre komplikácie spojené s cukrovkou prišlo vlani o nohu 4000 ľudí. Práve na tlmenie bolestivých stavov diabetickej neuropatie je zamerané bratislavské MDM Centrum.

Centrum povedie podiater Vladimír Hostýn. "Podiatria je na Slovensku roztrieštený obor s krátkou históriou, i preto pokusy o pomoc pacientom prichádzajú väčšinou zo súkromnej sféry. Očakávam, že sa nám vďaka terapii MDM podarí zlepšiť úspešnosť klasických metód liečby, predovšetkým pri komplikáciách spojených s cukrovkou a u pacientov s chronickými bolesťami," povedal.

Metóda MDM je v lekárskej praxi v Českej republike a Európskej únii stále nová, používa sa päť rokov. Zaraďuje sa do skupiny transkraniálnych elektrických stimulácií. Mnohým pacientom pomáha aj v prípadoch, keď už bežné lieky nezaberajú. Podľa českého odborníka na diabetes Emila Záhumenského sa totiž často stáva, že u pacientov s diabetickou neuropatiou takzvané antiepileptiká v kombinácii s ďalšou farmakoterapiou prestávajú účinkovať.

V súčasnosti sa terapia ponúka ako doplnková liečba pri diabetickej polyneuropatii a pri poruchách mikrocirkulácie. Vzhľadom na to, že terapia MDM nie je hradená z prostriedkov verejného zdravotného poistenia, pacienti ju volia až v druhej línii alebo ako alternatívu ku klasickému spôsobu liečby v prípadoch, keď nie sú výsledky štandardnej liečby príliš uspokojivé.