Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacientkam, ktoré užívajú Diane-35, sa neodporúča prestať s liečbou

Liek proti akné bude stiahnutý z trhu 135 krajín. Foto: news.com.au

Lieky Diane-35 a jeho generiká boli určené vo Francúzsku na liečbu akné.

Bratislava 1. februára (TASR) - Pacientkam užívajúcim liek Diane-35 či jeho generické náhrady Chloe, Minerva alebo Vreya, ktoré idú vo Francúzsku stiahnuť z trhu, slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) neodporúča samovoľne ukončiť liečbu. V prípade pochybností sa majú poradiť so svojím lekárom. Lekárov zase upozorňuje na registrované indikácie a dĺžku použitia liekov.

ŠÚKL podľa svojho stanoviska spolupracuje s Európskou liekovou agentúrou a situáciu "pozorne" monitoruje. V prípade nových skutočností majú byť prijaté potrebné opatrenia. Lieky sú na Slovensku viazané na lekársky predpis a sú určené na liečbu androgén-dependentných ochorení u žien, ktoré si súčasne želajú užívať antikoncepciu.

Francúzsko iniciovalo prehodnotenie používania liekov na európskej úrovni. Francúzska lieková agentúra (ANSM) tak reagovala na informácie o možnom riziku vzniku tromboembolických príhod, ako však poukázal ŠÚKL, toto riziko je dlhodobo známe. Vo Francúzsku nebolo užívanie liekov nijako obmedzené, u nás by mala pacientka liečbu ukončiť do štyroch cyklov. Zároveň sa pred liečbou majú preverovať rizikové faktory.

Lieky Diane-35 a jeho generiká boli určené vo Francúzsku na liečbu akné. Podľa ŠÚKL sa tiež používali ako antikoncepcia, hoci na to nie sú určené. Aj keď majú tieto lieky aj antikoncepčné účinky, nie sú na Slovensku registrované ako antikoncepcia. Sú na liečbu žien so spomínanými androgén-dependentnými ochoreniami. ŠÚKL za posledných šesť rokov nezaznamenal žiadne hlásenie o ich nežiaducich účinkoch.

Francúzski lekári nesmú od stredy (30. 1.) predpisovať populárny liek proti akné Diane-35, ktorý sa bežne požíva ako antikoncepčný prostriedok. Podľa agentúry DPA sa s užívaním lieku Diane-35 spájajú štyri úmrtia spôsobené krvnou zrazeninou. Došlo k nim od roku 1987, keď sa liek začal vo Francúzsku predávať. Agentúra ANSM uviedla, že riziko krvných zrazenín v žilách je štyrikrát vyššie u pacientok, ktoré liek užívajú, ako u tých, ktoré ho neberú.