Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dlh nemocníc voči Sociálnej poisťovni naďalej rastie

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Pohľadávky voči štátnym zdravotníckym zariadeniam dosiahli ku koncu januára tohto roka vyše 58 miliónov eur.

Bratislava 26. februára (TASR) - Dlh zdravotníckych zariadení voči Sociálnej poisťovni rastie ďalej aj v tomto roku. Ku koncu januára dlhovali na poistnom 89,7 milióna eur. Medzimesačne sa tak ich pohľadávky zvýšili o viac ako 3,3 milióna eur. Vyplýva to z informácie Sociálnej poisťovne, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

Pohľadávky voči štátnym zdravotníckym zariadeniam dosiahli ku koncu januára tohto roka vyše 58 miliónov eur. Za mesiac tak vzrástli o takmer 2,7 milióna eur. Dlhy transformovaných zdravotníckych zariadení predstavovali viac ako 31,6 milióna eur. Za mesiac sa teda zvýšili o 673.000 eur.

Sociálna poisťovňa evidovala celkovo 21 sledovaných zdravotníckych zariadení s pohľadávkou. Z toho je päť štátnych a 16 transformovaných zdravotníckych zariadení.


Združenie zdravotných poisťovní (ZZP) SR, v ktorom sú súkromné poisťovne, v tejto súvislosti poukazuje, že napriek chvále výsledkov štátnych nemocníc zo strany ministerstva zdravotníctva, ich dlh rastie viac ako v uplynulých rokoch. Hovorí preto o nevyhnutnosti ich opätovného oddlžovania. "Ako vidno, riešenie platov sa robí aj na úkor povinností, za ktoré by napríklad živnostníci mali problémy so Sociálnou poisťovňou," uviedla šéfka združenia Katarína Kafková.

Ministerstvo minulý týždeň informovalo, že vlani sa podarilo znížiť celkovú stratu štátnych nemocníc o 50 miliónov, znížiť sa malo aj celkové tempo rastu zadlženosti. Jeho plánom je, aby nemocnice na budúci rok hospodárili vyrovnane. Na margo oddlžovania sa šéfka rezortu Zuzana Zvolenská už dávnejšie vyjadrila, že nie je témou, pokiaľ sa nezastabilizuje hospodárenie jednotlivých zariadení.

"Percentuálne sa tempo rastu zadlženosti možno spomalilo, ale reálne sa nemocnice zadlžili viac. Hra na percentá v tomto prípade slúži ako kamufláž obrovských dlhov a neschopnosti zbaviť sa ich," povedala Kafková. Argumentuje, že kým medziročný dlh v roku 2012 vzrástol o 72 miliónov eur, vlani to bolo o viac ako 95 miliónov eur.