Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dnes je Svetový deň boja proti AIDS

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Od roku 1985, kedy sa zaviedlo u nás monitorovanie, sa HIV zistilo u 483 Slovákov.

Ženeva/Amsterdam/New York/Bratislava 29. novembra (TASR) - Cieľom je nula: nula nových infekcií vírusom HIV, nulová diskriminácia, nulová úmrtnosť na ochorenia vyvolané AIDS. Táto téma Svetového dňa boja proti AIDS na roky 2011 až 2015 sa v tomto roku sústreďuje na dospievajúcich a znie: "Cieľom je nula - HIV a dospievajúci", informuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na svojej webovej stránke. Svetový deň boja proti AIDS pripadá na dnes 1. decembra.

Hlavným zameraním Svetového dňa boja proti AIDS je viac informovať verejnosť o spôsoboch šírenia vírusu imunitnej nedostatočnosti človeka (HIV), ktorý vyvoláva syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti (AIDS), o ochrane pred nákazou i o podpore prevencie. V roku 2013 WHO zdôraznila, že dospievajúci a mladí ľudia (vo veku desať až 19 rokov) predstavujú stále jednu z najcitlivejších kategórií ľudí v spojitosti s rizikom infikovania sa vírusom HIV. Osobitne to podľa WHO platí pre dospievajúce dievčatá v subsaharskej Afrike, ktoré sú vystavené väčšiemu riziku infekcie ako chlapci.

V ostatnom svete patrí dospievajúca mládež ku kategórii ľudí, ktorá je vo väčšej miere vystavená zvýšenému riziku infekcie pri pohlavnom styku alebo pri vstrekovaní si drog do žily. Preto sa WHO pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS v roku 2013 zamerala na dospievajúcich a publikovala nové smernice, informácie, rady a možnosti zisťovania výskytu seropozitívnych dospievajúcich.

Symbolom tohto dňa je červená stužka.

Koncepcia Svetového dňa boja proti AIDS vznikla v roku 1988 na svetovom summite ministrov zdravotníctva o programoch prevencie AIDS. Odvtedy sa každý rok inštitúcie OSN, vlády a občianske spoločnosti vo svete podieľajú na kampani na témy súvisiace s AIDS.

AIDS a mladí ľudia

Odber krvi
Foto: TASR/AP
V chudobnejších krajinách sveta zomiera na AIDS čoraz viac mladých ľudí. Podľa nedávno zverejnenej správy Detského fondu OSN (UNICEF) sa počet týchto úmrtí v posledných rokoch výrazne zvýšil.

K úspechom, naopak, došlo v snahách zabrániť prenosu vírusu HIV z matky na dieťa. UNICEF v tejto súvislosti vyzval na väčšie príspevky štátov OSN s cieľom dosiahnuť zníženie nákaz, informovala agentúra DPA.

V roku 2005 zomrelo podľa správy na AIDS v krajinách s nízkym a stredným príjmom 71.000 mladistvých, v roku 2012 išlo už o 110.000 úmrtí, čo je nárast o takmer 55 percent. S týmto ochorením vlani žilo približne 2,1 milióna mladistvých. OSN definuje mladistvých ako kategóriu veku od desať do 19 rokov.

Podľa UNICEF-u možno proti tomuto problému efektívne bojovať, ak sa na to podarí získať viac peňazí. Program opatrení za 5,5 miliardy dolárov (4,05 mld. eur) by mohol do roku 2020 zabrániť nakazeniu dvoch miliónov mladistvých. V roku 2010 predstavoval rozpočet na to približne 3,8 miliardy dolárov.

Prenos HIV z matiek na deti

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP
Veľké úspechy hlásil UNICEF u detí: prenos ochorenia z matiek na deti sa významne znížil. Vlani sa vírusom HIV takto infikovalo 260.000 detí, sedem rokov predtým však išlo ešte o 540.000 prípadov, teda viac než dvojnásobok.

Bez liečby by sa tretina nakazených detí nedožila jedného roka a polovica z nich by zomrela pred druhými narodeninami. "Deti musia byť prvé, kto bude ťažiť z našich úspechov v boji proti HIV. A musia byť posledné, kto bude trpieť, keď neuspejeme," uviedol riaditeľ UNICEF-u Anthony Lake. "Dnes už dieťa infikovanej tehotnej ženy nemusí zažívať rovnaký osud."

Podľa UNICEF-u počet nakazených detí v najviac postihnutej Afrike v mnohých krajinách výrazne poklesol, napríklad o 76 percent v Ghane alebo o 58 percent v Namíbii. Potrebnú liečbu však dostáva v chudobných krajinách len tretina detí. U dospelých ide o takmer dve tretiny.

Takmer 90 percent novoinfikovaných detí žije v len 22 krajinách, z ktorých všetky okrem jednej ležia v subsaharskej Afrike, dodáva agentúra AP.

HIV sa zistilo u 483 Slovákov

Čo je to vírus HIV?

Vírus HIV je retrovírus, ktorý útočí na bunky imunitného systému a ničí ich alebo ich znefunkčňuje.

V prvých štádiách infekcie sa symptómy neprejavia, vývoj infekcie však oslabuje imunitný systém, v dôsledku čoho človek môže ľahšie dostať rôzne infekčné choroby.

Prenáša sa spravidla pri nechránenom pohlavnom akte, v niektorých prípadoch pri transfúzii krvi, z matky na dieťa počas tehotenstva, pri pôrode.

Lekárska veda rozlíšila tri štádiá infekcie vírusom HIV. Prvé štádium je označenie HIV-pozitív a týka sa každej osoby, u ktorej bol priamo alebo nepriamo v krvi dokázaný vírus. Druhé štádium je HIV-pozitív - asociačné ochorenie. Posledné štádium je už samotný AIDS. HIV/AIDS sa nedá vyliečiť, ale podávaním liekov možno spomaliť likvidáciu imunitného systému organizmu.
Na Slovensku sa od zavedenia monitorovania v roku 1985 zaznamenalo 610 prípadov infekcie vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti. V 483 prípadoch išlo o Slovákov. Od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS v SR došlo k 49 úmrtiam HIV infikovaných osôb. Najmladší pacient mal 24 rokov, najstarší 85 rokov. Vyplýva to zo správy o plnení Národného programu prevencie HIV/AIDS.

Väčšina HIV infekcií bola v SR zaznamenaná v skupine mužov majúcich sex s mužmi. Najviac HIV infikovaných ľudí žije vo väčších mestách, spomedzi krajov je najviac prípadov v Bratislavskom kraji.

"Slovenská republika patrí zatiaľ medzi krajiny s relatívne nízkym počtom ľudí s HIV/AIDS. Počet prípadov však stále narastá. Preto je nevyhnutné pokračovať v účinnej prevencii tohto ochorenia," konštatuje sa v správe. Vzhľadom na stále dospievajúcu novú generáciu majú preto byť potrebné aktivity spojené so vzdelávaním a výchovou mladých ľudí.

Liečba antiretrovirotikami pre nakazených sa poskytuje v Bratislave, Banskej Bystrici, Martine a v Košiciach.

Vyšetrovanie anti - HIV protilátok je v SR prístupné každému. Ak vyšetrovaná osoba trvá na anonymnom vyšetrení, je vyšetrená anonymne.

Pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS sa už po sedemnásty raz uskutočnil v slovenských mestách sviečkový pochod. Do tohtoročnej kampane sa zapojilo 21 miest a obcí, v ktorých Mládež Slovenského Červeného kríža (SČK) organizovala spomínané sviečkové pochody, besedy na školách a tiež aktivitu zameranú na predsudky.


Sviečkový pochod
Foto: TASR/Henrich Mišovič