Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Svetový deň umývania rúk upozorňuje na prevenciu

Na deti a školy je zameraný tohtoročný Svetový deň umývania rúk mydlom, ktorý pripadá na 15. októbra. Foto: TASR / Radovan Stoklasa

Pravidelný návyk umývania rúk treba budovať už u malých detí, pretože sú náchylnejšie na ochorenia, keďže imunita sa im ešte len vyvíja.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Šíreniu a vzniku infekcií možno najjednoduchšie zabrániť dôkladným umývaním rúk. Viac ako inokedy na to treba dbať najmä počas prebiehajúcej chrípkovej sezóny, upozornili hygienici pri príležitosti dnešného Svetového dňa umývania rúk.

"Možno tak predchádzať i žltačke typu A či rôznym hnačkovým ochoreniam," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Mnohí podľa hygienikov nedodržiavajú pri tejto činnosti správne zásady.

"Ruky si treba navlhčiť teplou vodou a potom si ich mydliť asi minútu. Nemožno vynechať chrbát rúk, priestory medzi prstami i pod nechtami," vysvetlil Mikas. Ich oplachovanie má trvať najmenej 20 sekúnd. Mikas odporúča vysušiť ruky jednorazovou utierkou mimo domácnosti, doma treba použiť čistý uterák. Prúd tečúcej vody na dôkladnú hygienu nestačí, podotkol Mikas. Vtedy treba radšej použiť dezinfekčný prostriedok na alkoholovej báze.

Pravidelný návyk umývania rúk treba podľa Mikasa budovať už u malých detí, pretože sú náchylnejšie na ochorenia, keďže imunita sa im ešte len vyvíja.