Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dominikánska republika zakázala vstup osobám z krajín, kde je ebola

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa príslušného ministerstva sa opatrenie vzťahuje na všetkých cudzincov, ktorí navštívili krajiny, kde Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila v súvislosti s ebolou stav pohotovosti.

Santo Domingo 22. októbra (TASR) - Dominikánska republika sa pripojila ku krajinám so zákazom vstupu na svoje územie pre cudzie osoby, ktoré za uplynulých 30 dní navštívili štáty postihnuté epidémiou eboly.

Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojší rezort zdravotníctva.

Táto karibská krajina tak nasledovala niekoľko ďalších štátov amerických svetadielov vrátane Kolumbie, Jamajky či Svätej Lucie. Pod tlakom je aj kabinet amerického prezidenta Baracka Obamu, od ktorého Kongres požaduje zákaz vstupu osobám z Libérie, Sierry Leone a Guiney, kde ebole podľahlo už takmer 4500 ľudí.

Podľa príslušného ministerstva sa opatrenie vzťahuje na všetkých cudzincov, ktorí navštívili krajiny, kde Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila v súvislosti s ebolou stav pohotovosti. Rezort zdravotníctva nariadil imigračným a leteckým úradom plné dodržiavanie prijatých bezpečnostných krokov.

"Je nutné, aby všetky úrady zodpovedné za kontrolu a dohľad nad osobami prichádzajúcimi do krajiny dodržiavali tieto ustanovenia," uviedla ministerka verejného zdravotníctva Altagracia Guzmanová Marcelinová. Rezort hodlá zriadiť v hlavnom meste aj špecializované liečebné centrum pre prípadný výskyt eboly.

Prečítajte si aj ďalšie články k tejto téme:



Ebola môže byť zvládnutá do štyroch až šiestich mesiacov
V meste Koidu je po výtržnostiach pre ebolu zákaz vychádzania
Obchodníci prišli na to, ako zarobiť na ebole