Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Polmiliónovú dotáciu využije žilinská nemocnica na rekonštrukciu

žilinská Fakultná nemocnica s poliklinikou Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Rekonštrukcia sa bude týkať nosnej časti nemocnice s najväčším počtom lôžkových oddelení.

Žilina 31. októbra (TASR) – Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Žilina využije dotáciu 500.000 eur, ktorú jej na výjazdovom rokovaní v Žiline schválila vláda SR, na rekonštrukciu nosnej časti nemocnice s najväčším počtom lôžkových oddelení. Na tlačovej konferencii o tom dnes na pôde žilinskej radnice informoval riaditeľ FNsP Žiline Štefan Volák.

„Je to monoblok, v ktorom sa mesačne lieči viac ako 500 pacientov. Sú tam dôležité lôžkové oddelenia – interné oddelenie, novorodenecké, gynekologicko-pôrodnícke, neurologické. Je to budova staršia ako 40 rokov a naozaj potrebuje zmeny,“ uviedol Volák.

Podľa primátora Žiliny Igora Chomu sú niektoré časti nemocnice v zastaranom stave, o čom sa dnes presvedčil aj osobne. „Navštívil som riaditeľa v nemocnici a urobili sme si prehliadku toho, čo by sa malo rekonštruovať. Balkóny sú zdevastované, pacientov na niektoré nepúšťajú, niektoré okná a dvere sa nedajú otvárať. Myslím si, že naozaj je tam čo robiť a 500.000 eur je málo na to, čo všetko treba urobiť. Ale, ako sa hovorí, chvála bohu aj za tieto peniaze,“ povedal Choma.

Pripomenul, že spolupráca so žilinskou fakultnou nemocnicou je v uznesení vlády zadefinovaná v dvoch rovinách. „Jednou je dotácia, druhou spolupráca medzi mestom a ministerstvom zdravotníctva, teda nemocnicou pri príprave nového vjazdu. Nakoľko ten dnešný je už nevyhovujúci a bude sa žiadať v krátkom čase začať prípravu úplne nového. Chceme urobiť napojenie na komunikáciu mesta kruhovým objazdom. Úplne novým vchodom, ktorý pôjde len po pozemkoch vo vlastníctve štátu alebo nemocnice a mesta. Tak, aby sme nekrižovali žiadny súkromný pozemok. To je dôležité, aby v budúcnosti nevznikli problémy,“ skonštatoval žilinský primátor.

Riaditeľ žilinskej FNsP na margo nového vjazdu podotkol, že nemocnica nebola v minulosti koncovou. „Dnes sa ukazuje, že parkovacie miesta, čas vjazdu, výjazdu, samostatný pruh pre záchranné vozidlá, heliport, si vyžadujú nový prístup, aby nemocnica mohla túto funkciu dokonale plniť,“ uzatvoril Volák.