Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pred dovolenkou treba myslieť aj na ochranu pred žltačkou

Dovolenkári odpočívajú na obrovských skalách neďaleko mesta Sarti na severe Grécka. Foto: TASR/AP

Očkovanie proti žltačke typu A a B odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) do takmer všetkých krajín Afriky, Ázie, Južnej a Strednej Ameriky, ale aj na Balkán a stredomorských krajín.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Vírusové hepatitídy sú akútne ochorenia, pri ktorých dochádza k zápalu pečene.

Ich nebezpečenstvo však spočíva najmä v tom, že v niektorých prípadoch prechádzajú do chronickej formy a môžu spôsobiť vážne problémy až smrť. Žltačka typu A a  B sú podľa Ivana Bakoša z Inštitútu cestovnej medicíny veľmi rozšírené ochorenia po celom svete, cestovatelia si ich tak môžu priniesť z dovolenkových destinácii.

"Z mapy rozšírenia ochorenia vírusovej hepatitídy je jednoduchšie hovoriť o krajinách, v ktorých sa vyskytuje minimálne, než o tých, kde je štandardne. Čím viac cestujeme na Slovensku smerom na východ, tým väčšie je ohrozenie žltačkou," povedal Bakoš. Poukázal, že napríklad hepatitída A sa vyskytuje v oblasti subtrópov a trópov okolo celej zemegule a v tomto zemepisnom pásme sú tisíce obľúbených dovolenkových destinácií.

Očkovanie proti žltačke typu A a B odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) do takmer všetkých krajín Afriky, Ázie, Južnej a Strednej Ameriky, ale aj na Balkán a stredomorských krajín. O možnosti očkovania sa možno informovať u obvodného lekára aspoň šesť týždňov pre vycestovaním, aby ochrana bola účinná. Na Slovensku sa proti vírusovej hepatitíde B očkujú deti ako súčasť povinného očkovania od roku 1998.

Vírusové hepatitídy sa rozdeľujú na viacero typov označených písmenami A až E. Najrozšírenejším sú typ A, B a C, s ktorými sa možno stretnúť prakticky na celom svete. Ďalšie typy sa u nás vyskytujú zriedkavo. Žltačka typu A nevyvoláva chronické poškodenie pečene, typ B áno. Vírus je pritom viac ako stokrát infekčnejší ako vírus HIV.

Žltačka typu A sa prejaví 15 až 49 dní od nakazenia sa. Prvé príznaky sú podobné ako pri iných vírusových ochoreniach. Vírusová hepatitída B má dlhší inkubačný čas, od 50 do 180 dní. Spočiatku ochorenie prebieha bezpríznakovo, následne sa môže prejavovať ako žltačka typu A. Vírus sa však môže aj bezpríznakovo usídliť v tele a človek sa tak stáva nositeľom ochorenia bez toho, aby o tom vedel.