Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Drogy, aké sa predávali v crazy shopoch, by sa mali dať zakázať

Predajňa crazy shop na Stavbárskej ulici vo Vrakuni v Bratislave 21. februára 2011. Foto: TASR/Martin Baumann

Zmena legislatívy umožní ministerstvu vydávať prostredníctvom vyhlášky zoznam tzv. rizikových látok, s ktorými sa bude môcť narábať iba za vopred daných podmienok.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva bude môcť v budúcnosti rýchlejšie reagovať na objavenie nových druhov drog na slovenskom trhu.

Aj vzhľadom na problémy, ktoré boli v minulosti s tzv. crazy shopmi, v ktorých sa vzhľadom na legislatívnu dieru predávali ľahké drogy, dnes vláda SR schválila novelu zákona o omamných a psychotropných látkach z dielne ministerstva zdravotníctva. Platiť má od februára 2013.

Zmena legislatívy umožní ministerstvu vydávať prostredníctvom vyhlášky zoznam tzv. rizikových látok, s ktorými sa bude môcť narábať iba za vopred daných podmienok. V prípade, že sa látky, u ktorých bude podozrenie, že môžu mať psychotropné alebo omamné účinky, objavia na slovenskom trhu, ministerstvo bude môcť ich predaj či distribúciu obmedziť rýchlejšie ako doteraz. Proces zaradenie látky do zoznamu tak môže byť aj o niekoľko mesiacov kratší ako zaradenie do zákonného zoznamu omamných a psychotropných látok.

"Riziková látka sa zaradí do zoznamu rizikových látok, ak je odôvodnené podozrenie, že sa zneužíva na trvalé alebo ojedinelé úmyselné a nadmerné užívanie, ktoré je sprevádzané škodlivými fyzickými reakciami alebo duševnými reakciami," píše sa v návrhu novely zákona. Ak sa v lehote troch rokov od zaradenia preukáže, že riziková látka má vlastnosti omamnej látky alebo psychotropnej látky, preradí sa do zákonného zoznamu alebo ju zo zoznamu rizikových látok vyradia.