Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

E. Vodrážková: Pri zelenom zákale je dôležitá včasná diagnostika

Ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Vodrážková upozornila na dôležitosť pravidelných vyšetrení očným lekárom v intervale jedného až dvoch rokov.

Bratislava 9. marca (TASR) - Pri zelenom zákale, teda glaukóme, sú dôležité včasná diagnostika a vhodná liečba. Dokážu ochorenie výrazne spomaliť. Poukázala na to viceprezidentka Slovenskej glaukómovej spoločnosti Erika Vodrážková pri príležitosti Svetového týždňa glaukómu, ktorý bude 10. až 16. marca. Apeluje preto na účasť na pravidelných vyšetreniach u očného lekára.

"Glaukóm sa vyvíja pomaly a bez alarmujúcich príznakov. Niekedy sa môžu objaviť neurčité symptómy ako bolesti hlavy, občasné poruchy videnia, pocit unavených očí, pocit tlaku v očiach. Ak pacient spozoruje trvalý výpad časti zorného poľa, ide už o štádium strednej až pokročilej formy glaukómu," priblížila.

Vodrážková upozornila na dôležitosť pravidelných vyšetrení očným lekárom v intervale jedného až dvoch rokov. Absolvovať by ich podľa nej mali najmä ľudia s rizikovými faktormi. Považuje sa za ne napríklad zvýšený vnútroočný tlak, vyšší vek či genetická rodinná záťaž. Odborníčka zároveň informovala, že viacerí oftalmológovia plánujú budúci týždeň realizovať bezplatné merania vnútroočného tlaku.

Zelený zákal patrí medzi ochorenia oka spojené s poškodením zrakového nervu. Pri neskorom odhalení, neskorej a nedostatočnej liečbe môže viesť až k slepote. Je druhou najčastejšou príčinou straty zraku.