Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lídri Európskej únie posilnili boj proti ebole miliardou eur

Ebola, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na summite EÚ bol zároveň zvolený aj koordinátor Európskej únie pre boj s ebolou. Stal sa ním nastávajúci cyperský eurokomisár Christos Stylianidis.

Brusel 24. októbra (TASR) - Vedúci predstavitelia Európskej únie sa v rámci prebiehajúceho zasadnutia Európskej rady dohodli na zdvojnásobení doterajšej finančnej podpory pre boj proti smrtiacej epidémii ebola v Afrike.

Doterajších takmer 600 miliónov eur bude zaokrúhlených na jednu miliardu, potvrdil dnes predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

"EÚ zvýši svoju finančnú pomoc na boj proti ebole v západnej Afrike na jednu miliardu eur," uviedol Van Rompuy v správe pre médiá.

Celkové príspevky z 28 členských krajín únie presiahli sumu 500 miliónov eur. Medzinárodné spoločenstvo pritom "bohatú Európu" kritizovalo, že pre zastavenie jednej z najvážnejších humanitárnych hrozieb súčasnosti nedokáže urobiť viac.

Na summite EÚ bol zároveň zvolený aj koordinátor Európskej únie pre boj s ebolou. Stal sa ním nastávajúci cyperský eurokomisár Christos Stylianidis, ktorému bolo v novej exekutíve EÚ pridelené portfólio pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia.