Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ebola si v Sierra Leone vyžiadala život ďalšieho špecialistu

Epidémia eboly v Afrike si vyžiadala životy viac ako 670 ľudí.

Freetown 30. júla (TASR) - Špičkový virológ zo Sierra Leone Sheik Umar Khan prehral v utorok svoj boj s vírusom eboly a skonal v karanténe v zariadení, v ktorom bol hospitalizovaný. Mal iba 39 rokov.

Informovali o tom britské i nemecké médiá s odvolaním sa na zdravotnícke orgány Sierra Leone.

Špecialista bol druhým lekárom v poradí, ktorý sa počas súčasnej epidémie eboly v západnej Afrike infikoval vírusom, proti ktorému niet účinného lieku, ani terapie. Stal sa aj druhou obeťou z radov lekárov po najvýznamnejšom libérijskom odborníkovi, šéfovi nemocničného zariadenia JFK v Monrovii Samuelovi Brisbaneovi, ktorý zomrel v sobotu po niekoľkodňovom boji s infekciou.

Prezident Sierra Leone Ernest Bai Koroma ešte v pondelok ohlásil, že navštívi Sheika Umara Khana hospitalizovaného v meste Kailahun na východe krajiny. Ten bol v Sierre Leone označovaný za národného hrdinu v súvislosti s aktivitami proti ochoreniu. Do Kailahunu pricestoval v pondelok aj minister zdravotníctva Miatta Kargbo.

Práve zosnulý mal byť zrejme tým infikovaným zdravotníkom, o ktorého hospitalizáciu na Univerzitnej klinike v Hamburgu-Eppendorfe sa usilovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a na ktorého prijatie sa toto špecializované pracovisko aj pripravilo. Prevoz pacienta však zrejme už nebol možný.

Epidémia eboly v Afrike si vyžiadala životy viac ako 670 ľudí, ďalšie stovky sú infikované, medzi nimi aj najmenej dvaja Američania, lekár Kent Brantly a misionárka Nancy Writebolová, ktorých zdravotný stav je stabilizovaný.

Ich krajan Patrick Sawyer v službách libérijskej vlády skolaboval na letisku v nigérijskom Lagose a zaradil sa už v uplynulých dňoch medzi početné obete eboly.