Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Španielska zdravotná sestra porazila ebolu

Usmiati lekári prichádzajú na tlačovú konferenciu v Nemocnici Karola III. v Madride. Španielska zdravotná sestra, ktorá sa nakazila ebolou ako vôbec prvý človek mimo západnú Afriku - pri starostlivosti o dvoch chorých kňazov v madridskej nemocnici, mala aj druhý test na ebolu negatívny.Informovali o tom lekári na tlačovej konferencii v priestoroch nemocnice v utorok 21. októbra 2014. Teresu Romerovú (44) hospitalizovali tento mesiac s vysokou horúčkou a ležala v izolácii v osobitne upravenej nemocnici v centre Madridu. Foto: TASR/AP

Tím lekárov z kliniky dnes oznámil, že aj výsledky druhého krvného testu na prítomnosť vírusu eboly priniesli negatívny výsledok.

Madrid 21. októbra (TASR) - Španielska zdravotná sestra, ktorá sa nakazila ebolou ako vôbec prvý človek mimo západnú Afriku - pri starostlivosti o dvoch chorých misionárov v madridskej nemocnici, definitívne porazila životunebezpečný vírus.

Tím lekárov z kliniky, na ktorej sa jej dostalo maximálnej možnej pomoci, dnes oznámil, že aj výsledky druhého krvného testu na prítomnosť vírusu eboly priniesli negatívny výsledok, informovala tlačová agentúra DPA.

Terese Romerovej (44), ktorú hospitalizovali s vysokou horúčkou v izolácii v osobitne upravenej nemocnici v centre Madridu, podali kvapku ľudského séra s obsahom protilátok pacientov s ebolou, ktorí ochorenie prežili, ako aj ďalšie nešpecifikované lieky, medzi ktorými mal byť podľa španielskych médií experimentálny preparát favipiravir.

Zdravotná sestra však bez ohľadu na výsledok opakovaného testu musí ešte dlhší čas zostať v nemocnici, pretože jej pľúca a iné vnútorné orgány sú výrazne poznačené ochorením, uviedol v pondelok v Madride hovorca komisie expertov španielskej vlády Fernando Simón.

Podľa dnešných informácií lekárov zo španielskej metropoly by sa však pacientka mala zotaviť úplne, bez trvalých následkov na jej zdraví.

Manžel zdravotnej sestry pohrozil v uplynulých dňoch žalobou voči tamojším úradom, ktoré podľa jeho názoru nezvládli situáciu. Podľa jeho slov bol prenos nákazy dôsledkom nedostatočných bezpečnostných opatrení, "fušerskej práce" zodpovedných.

Na značné nedostatky pri starostlivosti o infikovaných ebolou v Španielsku upozornili medzičasom aj tamojší ošetrovatelia. Ich profesijná organizácia zverejnila dnes správu, v zmysle ktorej boli využívané ochranné odevy i predpisy týkajúce sa karantény neadekvátne. Predseda tejto zväzovej organizácie Máximo González Jurado konštatoval, že vzhľadom na množstvo rizikových faktorov sa nikdy nepodarí objasniť, ako sa zdravotná sestra infikovala vírusom eboly.

Nedostatky špecifikoval zväz napríklad na ochranných okuliaroch i rukaviciach, v protokoloch navyše chýbala zmienka o tom, že by ošetrovateľov zvliekajúcich sa z ochranného odevu mal sledovať najmenej jeden kolega. Tieto nedostatky predstavovali porušenie legislatívy o ochrane zamestnancov, preto zväz predloží správu orgánom španielskej prokuratúry.

WHO: Intenzívne sa pracuje na vývoji a testovaní vakcín i liekov proti ebole

Ženeva 21. októbra (TASR) - Dávka 800 ampuliek kanadského séra proti ebole, ktoré najskôr prepravia do sídla Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vo švajčiarskej Ženeve, sa následne bude testovať v rôznych laboratóriách, vrátane pracoviska v severonemeckom Hamburgu.

Vyplýva to z dnešného vyjadrenia Marie Paule Kienyovej, námestníčky generálnej riaditeľky WHO, na tlačovej konferencii v sídle organizácie, ako ho sprostredkovala tlačová agentúra DPA.

Podľa jej slov by v decembri mohli byť známe prvé poznatky o bezpečnosti vakcín, s ich nasadením na africkom kontinente, v ktorého západnej časti si epidémia eboly vyžiadala už viac ako 4500 obetí na životoch, by sa v pozitívnom prípade mohlo začať v januári 2015.

Keďže však sérum nie je k dispozícii v potrebnom počte, o plošnom očkovaní zatiaľ nemožno uvažovať.

Kanadské sérum nie je jediným, ktoré je v hre. Jestvuje aj ďalšia veľmi sľubná vakcína, ktorá sa už testuje. Na vývoji séra proti ebole sa však naďalej pracuje, napríklad aj v Ruskej federácii, odznelo dnes v Ženeve.

V súčasnosti sa testujú aj celkovo štyri preparáty na liečbu ochorenia, ktoré by v prípade priaznivého vývoja mohli byť použité v Afrike už v priebehu niekoľkých týždňov. Mimoriadne sľubnou sa javí aj aplikácia krvi uzdravených pacientov pri liečbe infikovaných, uviedla predstaviteľka WHO.

Francúzski vedci vyvinuli rýchlotest na prítomnosť vírusu eboly

Paríž 21. októbra (TASR) - Francúzskym vedcom sa podľa vlastných údajov podarilo v krátkom čase vyvinúť rýchlotest na prítomnosť vírusu eboly v organizme.

Vírusy ebola infikujúce bunku
Foto: TASR/AP
Prúžok podobný testu na tehotenstvo dokáže z kvapky krvi, plazmy alebo moču preukázať prítomnosť vírusu v priebehu 15 minút. Doteraz uplatňovaný test vyžadoval na získanie výsledku až desaťnásobok tohto času.

Správu priniesla tlačová agentúra DPA.

Test s názvom Zyscreen, o ktorom dnes informovalo štátne vedecké zariadenie CEA v Paríži, vyvinuli v krátkom čase, s prácami na ňom sa začalo v auguste. Stalo sa tak v reakcii na epidémiu životunebezpečného infekčného ochorenia v západnej Afrike, a to na báze viacročného jadrového, rádiologického, biologického a chemického výskumného programu, ktorého zadávateľom je francúzsky rezort obrany.

Už do konca októbra by sa malo vyrobiť dostatok prúžkov na klinické testy objavu.

USA nariadili pasažierom z troch krajín postihnutých ebolou vstup cez päť letísk
Washington 21. októbra (TASR) - Cestujúci prichádzajúci do Spojených štátov, ktorých cesty sa začali v troch západoafrických krajinách postihnutých ebolou, teda v Libérii, Sierre Leone alebo Guinei, musia priletieť na jedno z piatich amerických medzinárodných letísk, kde pre nebezpečnú vírusovú chorobu zvýšili kontroly pasažierov. Informovalo o tom dnes americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť.

Obmedzenia, ktoré vstúpia do platnosti v stredu, znamenajú, že uvedení cestujúci sa budú musieť okrem iného podrobiť meraniu telesnej teploty - a to na newyorskom letisku J. F. Kennedyho, na letisku v Newarku v štáte New Jersey, na Dullesovom letisku pri metropole Washington, na letisku v Atlante a na O'Harovom letisku v Chicagu. Priame lety zo západnej Afriky do USA neexistujú a približne 94 percent z odhadovaných 150 každodenných pasažierov z regiónu prechádza práve cez týchto päť letísk, informovala agentúra AP.

Obmedzenia sa týkajú všetkých pasažierov, vrátane amerických občanov a ľudí, ktorí mali pricestovať po súši alebo po mori, upozornila agentúra Reuters.

Nová požiadavka tiež znamená, že ľudia cestujúci z Libérie, Sierry Leone alebo Guiney, ktorí pôvodne nemali prechádzať cez jedno z týchto piatich medzinárodných letísk, si musia zaobstarať nové letenky.

Práve v spomenutých troch západoafrických krajinách zaznamenali epidémie eboly.

Pracovníci americkej colnej a hraničnej ochrany už tento mesiac začali kontrolovať pasažierov zo západnej Afriky, ktorí pricestujú na päť uvedených medzinárodných letísk.