Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nárast prípadov eboly bol podľa WHO za uplynulý týždeň rekordný

Nemocničné lôžka pre potreby Lekárov bez hraníc v stredisku pre liečbu ľudí infikovaných vírusovým ochorením eboly v libérijskej metropole Monrovia 19. augusta 2014. Foto: TASR/AP

WHO vo štvrtok varovala, že sa šírenie eboly v západnej Afrike zrýchľuje a počet chorých podľa jej odhadov môže dosiahnuť okolo 20.000 ľudí.

Dakar 29. augusta (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes povedala, že za uplynulý týždeň zaznamenala najvyšší nárast počtu prípadov eboly od vzniku epidémie, čo dokazuje, že sa situácia zhoršuje.

V uplynulom týždni WHO zaznamenala vyše 500 prípadov eboly, čo je doteraz najviac za týždeň. Pribudli najmä v Libérii, súčasne však registrovala najvyšší počet nových prípadov eboly za týždeň v Guinee a Sierra Leone, informovala agentúra Associated Press.

WHO vo štvrtok varovala, že sa šírenie eboly v západnej Afrike zrýchľuje a počet chorých podľa jej odhadov môže dosiahnuť okolo 20.000 ľudí.

Doteraz ebola zabila vyše 1500 z 3000 nakazených ľudí.

Malý počet prípadov eboly sa vyskytol aj v Nigérii, dodala agentúra Associated Press.

Prvý prípad potvrdil dnes Senegal
Prvý prípad eboly zaznamenali v ďalšej africkej krajine - Senegale. Informovala o tom na tlačovej konferencii tamojšia ministerka zdravotníctva Awa Marie Collová-Secková.

Podľa jej slov je pacientom guinejský študent, ktorý pricestoval z tejto krajiny spájanej s vypuknutím súčasnej doteraz najvážnejšej epidémie eboly a ktorého medzičasom hospitalizovali v Dakare.

Ako vyplýva z informácií vedcov Harvardovej univerzity, zverejnených v odbornom periodiku Science, počet pacientov sa doteraz zdvojnásobil v priebehu 35 dní.

Výtržnosti a prestrelka v Guinei

Dezinfekcia trhoviska v druhom najväčšom guinejskom meste Nzerekore viedla podľa dnešných informácií predstaviteľov Červeného kríža k výtržnostiam a prestrelke v uliciach.

Skupina mladých ľudí, ozbrojená sčasti palicami a nožmi, budovala v uliciach barikády a ohrozovala miestnu nemocnicu, kým nedošlo k zásahu bezpečnostných zložiek. Násilníci predtým fyzicky útočili aj na zdravotníkov.

Podľa slov Youssoufa Traoreho, predsedu národného Červeného kríža tejto africkej krajiny došlo pri streľbe aj k zraneniu viacerých ľudí.

Výtržnosti boli podľa jeho slov i podľa informácií britskej BBC dôsledkom obáv, že by dezinfekcia sprejmi mohla byť v skutočnosti šírením vírusu, ale aj pretrvávajúceho presvedčenia časti miestnej populácie, že ebola v skutočnosti nejestvuje.