Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ebola si v západnej Afrike vyžiadala už najmenej 121 obetí

Zdravotníci prijímajú pacientov pravdepodobne nakazených vírusom eboly pred núdzovým vchodom do nemocnice v guinejskom meste Conakry 29. marca 2014. Foto: TASR/AP

V stave pohotovosti sú aj zdravotníci vo Francúzsku, ktoré udržuje blízke vzťahy so svojimi bývalými kolóniami v západnej Afrike.

Dakar 15. apríla (TASR) - Najmenej 121 životov si už vyžiadala epidémia horúčky ebola v západnej Afrike, oznámila dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Podľa najnovšej bilancie WHO bolo ochorenie potvrdené alebo naň existuje podozrenie u približne 200 osôb, prevažne obyvateľov Guiney. Viaceré smrteľné prípady zaznamenali aj v susednej Libérii.

Podozrenie na ebolu preverovali aj v Mali, výsledky laboratórnych testov však prítomnosť vírusu nepotvrdili.

Ochorenie sa začalo šíriť začiatkom februára na juhovýchode Guiney. Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc varovala pred rizikom vypuknutia bezprecedentnej epidémie, vzhľadom na slabú úroveň zdravotníctva v chudobnom západoafrickom regióne.

V stave pohotovosti sú aj zdravotníci vo Francúzsku, ktoré udržuje blízke vzťahy so svojimi bývalými kolóniami v západnej Afrike.

Jedna z najnebezpečnejších vírusových nákaz postihujúca ľudí sa prenáša krvou a ďalšími telesnými tekutinami. Ochorenie sprevádzajú vysoké horúčky, bolesti hlavy a silné vnútorné krvácanie; miera úmrtnosti dosahuje 50-90 percent.