Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Epidémia cholery v Jemene: Podľahlo už vyše 200 ľudí

Ľudia sú liečení v nemocnici na podozrenie na nákazu cholery v jemenskom meste Saná 15. mája 2017. Foto: TASR/AP

Choroba sa rýchlo šíri aj v povstalcami kontrolovanom hlavnom meste Saná, kde už preto minulý týždeň vyhlásili stav núdze.

Taíz 18. mája (TASR) - Epidémia cholery v Jemene si vyžiadala už najmenej 209 obetí a počet prípadov ochorenia neustále rastie. Nakaziť sa mohlo už vyše 17.000 ľudí, informoval Detský fond OSN (UNICEF).

Cholera sa v Jemene začala šíriť koncom apríla a denne pribúda niekoľko tisíc predpokladaných prípadov tohto ochorenia. UNICEF označil túto situáciu za alarmujúcu, uviedol dnes panarabský denník Ašark al-Awsat.

K šíreniu epidémie prispieva pokračujúci vojnový konflikt v Jemene a s ním súvisiace zlé životné podmienky tamojších obyvateľov a nedostatok liekov a zdravotníckych pomôcok.

V provinčnej metropole Taíz podľa oficiálnych zdrojov zomrelo na choleru už najmenej 20 ľudí a počet úmrtí neustále rastie. Tamojšie úrady preto zvažujú vyhlásenie Taízu za cholerou postihnuté mesto a žiadajú vládu a medzinárodné organizácie o rýchle dodanie liekov.

Choroba sa rýchlo šíri aj v povstalcami kontrolovanom hlavnom meste Saná, kde už preto minulý týždeň vyhlásili stav núdze.

Jemen, najchudobnejšia krajina arabského sveta, zažíva druhú epidémiu cholery za necelý rok. Už viac ako dva roky ňou zmieta konflikt medzi vládou podporovanou Saudskou Arábiou a povstalcami z radov húsíov, ktorým pomáha Irán.