Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Farmafirmy dostali za nedostupnosť liekov už desiatky pokút

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Farmaceutické spoločnosti môžu od roku 2013 dostať za nedostupnosť liekov pokutu. Ministerstvo zdravotníctva ich odvtedy uložilo 39 v celkovej výške 390. 000 eur.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Farmaceutické spoločnosti môžu od roku 2013 dostať za nedostupnosť liekov pokutu. Ministerstvo zdravotníctva ich odvtedy uložilo 39 v celkovej výške 390.000 eur. "V roku 2015 ešte nie sú rozhodnutia právoplatné, ale doposiaľ je začatých 19 správnych konaní vo veci nedostupnosti lieku na trhu," uviedla šéfka komunikácie rezortu Zuzana Čižmáriková.

Na nedostupnosť liekov upozorňujú ministerstvo najmä pacienti. Výpadky sa zaznamenali napríklad pri liekoch na zníženie cholesterolu v krvi, na poruchy trávenia, epilepsiu, pri liekoch pre kardiakov či lieku na liečbu zápalov kĺbov. Pacienti napriek nedostupnosti niektorých liekov nemávajú problém s liečbou pre existujúce terapeutické náhrady.

Vo všeobecnosti platí, že povinnosťou každého držiteľa registrácie lieku, respektíve jeho zástupcu, je zabezpečiť dostupnosť liekov v takom rozsahu, aby nebola ohrozená zdravotná starostlivosť. V opačnom prípade môže od ministerstva dostať pokutu. Ak liek nie je dostupný na trhu v dostatočnom množstve počas 60 po sebe nasledujúcich dňoch, ministerstvo ho môže vyradiť zo zoznamu kategorizovaných liekov.