Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Fragnerov pohár poputuje do strednej zdravotníckej školy v Košiciach

Fragnerov pohár Nadácie Zentiva Foto: Nadácia Zentiva

Poznáme držiteľa Fragnerovho pohára Nadácie Zentiva.

Bratislava 12. decembra (OTS) - Vzdelávací projekt Nadácie určený študentom stredných zdravotníckych škôl, odbor farmaceutický laborant, dnes vyvrcholil slávnostným vyhlásením víťazov a odovzdaním ocenenia v podobe Fragnerovho pohára najúspešnejšej strednej zdravotníckej škole. O víťazoch rozhodla odborná komisia na základe kvality súťažných seminárnych prác. Odmenou autorom najúspešnejších prác je tento rok hodnotná exkurzia do výrobného závodu Zentiva v Dolních Měcholupech a víťazná škola získava od Nadácie Zentiva 5000 eur na podporu vzdelávania.

Výzvu v podobe vypracovania seminárnej práce na jednu z ôsmich zadaných tém prijalo všetkých 50 študentov, ktorí v októbri absolvovali vzdelávací seminár a workshop s názvom „Voľnopredajné lieky – Cesta k šetreniu verejných zdrojov“. Z nich potom odborná komisia zložená zo zástupcov Farmaceutickej fakulty UK, Health Policy Institute a Nadácie Zentiva vybrala 15 najlepších. Tí sa dnes pred komisiu postavili osobne, aby svoje práce obhájili a zabojovali tak o atraktívnu odmenu, ktorá čakala len na 10 z nich.

Výsledky vyhlásila odborná komisia krátko popoludní a na zaujímavú exkurziu do výrobného závodu Zentiva v Dolních Měcholupech v januári 2014 sa môžu tešiť: Kristína Šmajdová, Barbora Babičová, Dominika Strychová, Marcela Štofaníková, Gloria Laura Michalčíková, Dominik Danek, Aneta Hopocká, Natália Kosťová, Dominika Zelencová, Mária Paliderová.

Spomedzi všetkých svoju radosť z výhry a účasti na vzdelávacom seminári vyjadrila Kristína Šmajdová zo SZŠ Košice, ktorá získala najvyšší počet bodov za svoju seminárnu prácu: „Mám veľkú radosť, že som sa ocitla medzi víťazmi a na exkurziu sa už, samozrejme, veľmi teším. Aj napriek tomu, že si vypracovanie práce vyžadovalo dodatočné štúdium a prípravu, ktorej som sa musela venovať na úkor voľného času, som veľmi rada, že som sa mohla zúčastniť takéhoto vzdelávacieho podujatia. Je to nenahraditeľná skúsenosť a získané vedomosti využijem pri ďalšom štúdiu a určite napríklad aj na maturite.

Odborná komisia mala neľahkú úlohu podrobne preštudovať všetkých 50 prihlásených prác. Na obrázku: Prof.Vilialm Foltán – predseda hodnotiacej komisie
Foto: Nadácia Zentiva
Úroveň prác a obhajoby študentov zhodnotil predseda Hodnotiacej komisie prof. RNDr. Viliam Foltán, CSc., vedúci Katedry organizácie a riadenia farmácie FaF UK v Bratislave takto: „8 tém, 49 seminárnych prác, cca 800 strán textu a obrázkov, ale aj originálne video a power point prezentácie sú výsledkom Fragnerovho pohára, organizovaného Nadáciou Zentiva. Kvantitatívne údaje mali vyjadriť objem, ale podstatná bola kvalita predložených prác. Farmaceutickí laboranti zo stredných zdravotníckych škôl od Bratislavy cez Trnavu, Trenčín, Banskú Bystricu až po Košice ukázali, že rastie nielen nová a odborne zdatná generácia, ale najviac aj vysoko erudovaná a vzdelaná posila radov zdravotníckych pracovníkov. Bez ohľadu na tému autori prác ukázali šírku rozhľadenosti v oblasti ich profesie, na ktorú sa pripravujú počas školy. V predložených prácach preukázali svoju zručnosť, spájanie teoretických poznatkov s praktickými skúsenosťami, ktoré sa im v rámci ich študijného programu darí získavať na praktickej výučbe. Ako účastník iných foriem odbornej prípravy stredo- a vysokoškolských odborníkov pre farmaceutickú prax môžem konštatovať, že ich účastníci preukázali vysokú dávku schopnosti a predložené práce svojím obsahom sú výborným vysvedčením ich odbornej prípravy.“
Študenti však nebojovali len o ocenenie pre seba, ale aj pre svoju školu, a to v podobe Fragnerovho pohára. Nadácia ho udeľovala tento rok po prvýkrát a spolu s ním získala víťazná škola grant vo výške 5000 eur určených na ďalšie vzdelávanie. Kritériom bol súčet bodov udelených za práce svojich študentov. Najviac bodov nazbierala a víťazom sa stala stredná zdravotnícka škola SZŠ Košice: „Sme hrdí na našich študentov, že uspeli a výborne reprezentovali našu školu. Fragnerov pohár sa bude v našej škole krásne vynímať a tento úspech nám aj dlho pripomínať. Rovnako veľkú radosť máme aj z finančného grantu. Už teraz máme niekoľko alternatív, na ktoré by sme chceli peniaze použiť,“ uviedla na margo víťazstva RNDr. Erika Demjánová zo SZŠ Moyzesova 17, Košice.

Premiéru v tomto ročníku malo aj ďalšie ocenenie, tzv. „Študentský lajk“. Túto cenu neudeľovala odborná komisia Nadácie, ale samotní študenti na základe svojho hlasovania. Víťazom sa stala Aneta Hopocká s prácou na tému „Návšteva lekára alebo nákup lieku bez lekárskeho predpisu“. „Študentský lajk je vlastne akousi cenou sympatie udeľovanej z rady študentov. Chceli sme im dať príležitosť, aby aj oni vyjadrili svoj názor a podporili svojich kamarátov. Zároveň nám ich hlasy v prípade vyrovnaného výsledku pomôžu stanoviť definitívneho víťaza,“ uviedla Ing. Beáta Kujanová, správkyňa Nadácie Zentiva.
Premiéru v tomto ročníku malo aj ďalšie ocenenie, tzv. „Študentský lajk“. Túto cenu udeľovali samotní študenti na základe svojho hlasovania. Víťazom sa stala Aneta Hopocká.
Foto: Nadácia Zentiva

Zároveň všetci študenti získali certifikát o úspešnom absolvovaní odborného seminára.

Beáta Kujanová ešte uzatvára: „Sme spokojní s výsledkami 3.ročníka. Do súťaže o najlepšiu seminárnu prácu sa opäť zapojili všetci študenti a čo viac, úroveň spracovania ich prác sa z roka na rok zlepšuje. To nás len utvrdzuje v tom, že vzdelávacie podujatie, akým je Fragnerov pohár, má svoje opodstatnenie, ponúka študentom cenné vedomosti a priestor na sebarealizáciu a veríme, že je tou správnou cestou, ako prispieť k modernému vzdelávaniu farmaceutických odborníkov.“
Fragnerov pohár a šek na 5.000 eur určených na ďalšie vzdelávanie si odniesla stredná zdravotnícka škola v Košiciach
Foto: Nadácia Zentiva