Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ghana má pravdepodobne prvý prípad eboly

Zdravotníci prijímajú pacientov pravdepodobne nakazených vírusom eboly pred núdzovým vchodom do nemocnice v guinejskom meste Conakry 29. marca 2014. Foto: TASR/AP

V Guinei a v Libérii už na ebolu zomrelo vyše 90 ľudí; jeden prípad výskytu tejto choroby hlásilo aj Mali.

Accra 7. apríla (TASR) - Lekári v Ghane testujú vzorky krvi odobrané z tela 12-ročného dievčaťa, ktoré zomrelo na krvácavú horúčku. Ide pravdepodobne o prvý prípad hemoragickej horúčky ebola v tejto africkej krajine. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Vzorky krvi odobrané z tela dievčaťa prepravili z fakultnej nemocnice v Kumasi do výskumného laboratória v Accre - metropole Ghany, uviedol Dennis Laryea, vedúci oddelenia verejného zdravia fakultnej nemocnice v Kumasi.

V Guinei a v Libérii už na ebolu zomrelo vyše 90 ľudí; jeden prípad výskytu tejto choroby hlásilo aj Mali. Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc varovala pred rizikom vypuknutia bezprecedentnej epidémie eboly, vzhľadom na slabú úroveň zdravotníctva v chudobnom západoafrickom regióne.

Jedna z najnebezpečnejších vírusových nákaz postihujúca ľudí sa prenáša krvou a ďalšími telesnými tekutinami. Ochorenie sprevádzajú vysoké horúčky, bolesti hlavy a silné vnútorné krvácanie; miera úmrtnosti dosahuje 50-90 percent.