Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Gréci sú pasívnemu fajčeniu vystavení najviac z krajín EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mičovič

Takmer dve tretiny Grékov vdychujú denne cigaretový dym iných fajčiarov.

Brusel 7. decembra (TASR) - Takmer dve tretiny Grékov vdychujú denne cigaretový dym iných fajčiarov. Občania Grécka sú tak vystavení rizikám pasívneho fajčenia najviac zo všetkých krajín Európskej únie. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnil štatistický úrad EÚ (Eurostat).

Podľa zistení Eurostatu je totiž až 64,2 percenta Grékov denne vystavených cigaretovému dymu v uzatvorených priestoroch. Na druhom mieste je v tejto štatistike Chorvátsko, kde dym v interiéroch vdychuje denne 44,7 percenta občanov. Na tretej priečke sa umiestnilo Bulharsko (40,5 percenta).

Naopak opačnom konci rebríčka sa nachádza Švédsko (5,9 percenta), ktoré chráni svojich občanov pred pasívnym fajčením najlepšie spomedzi krajín EÚ. Za ním nasleduje Fínsko, kde je pasívnemu fajčeniu vystavených denne 6,3 percenta občanov.

V počte fajčiarov starších ako 15 rokov však Grécko s 32,6 percentami obsadilo z krajín EÚ až druhé miesto, predbehlo ho totiž Bulharsko (34,7 percenta). Najmenej fajčiarov zaznamenal Eurostat opäť vo Švédsku (16,7 percenta), za ním nasleduje Veľká Británia (17,2 percenta)