Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Hospodárenie nemocníc sa má sledovať efektívnejšie, tvrdí ministerstvo

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici vo štvrtok 1. marca 2012 slávnostne otvorili nové zákrokové sály na novozriadenom oddelení robotickej chirurgie. Foto: TASR/Dušan Hein

Získavaním a vyhodnocovaním údajov zo zariadení s vyššou efektivitou sa získajú podklady pre porovnávanie a hľadanie odchýlok v zariadeniach, ktoré generujú dlhodobo straty.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva plánuje zbierať údaje o hospodárení jednotlivých štátnych nemocníc elektronicky.

Navrhuje preto využiť 300.000 eur pôvodne určených na racionalizáciu a reštrukturalizáciu zdravotníckych zariadení v súvislosti s transformáciou nemocníc na akciové spoločnosti, čo plánovala bývala vláda. Spomínané peniaze sa majú po novom využiť na implementáciu expertného informačného systému na úrovni ministerstva zdravotníctva.

"Na základe doterajších skúseností so zberom a spracovaním údajov z ekonomických informačných systémov nemocníc je vzhľadom na veľké množstvo údajov nevyhnutné zaviesť nástroj na automatizovaný zber údajov z informačných systémov jednotlivých zdravotníckych zariadení," konštatuje sa v návrhu na zmenu účelu použitia kapitálových výdavkov. Tento krok podľa rezortu predpokladá vyššiu presnosť, lepšiu dostupnosť a variabilitu podkladov pre vyhodnocovanie rôznych ekonomických, kvantitatívnych a kvalitatívnych ukazovateľov.

Foto: TASR/Tomáš Doboš
Zberom dostatočnej bázy finančných a prevádzkových údajov sa majú vytvoriť predpoklady pre pravidelné vyhodnocovanie a porovnávanie finančných a prevádzkových ukazovateľov v jednotlivých organizáciách v pôsobnosti ministerstva v reálnom čase. "To je nevyhnutným predpokladom pre operatívne manažérske riadenie a prijímanie opatrení s cieľom znižovania zadlžovania zdravotníckych zariadení," pripomína sa v návrhu.

Automatizovaný zber finančných a prevádzkových údajov sa má týkať účtovného denníka, hlavnej knihy, fakturácií, skladového hospodárstva, systému pre vykazovanie do poisťovní, personálneho a mzdového informačného systému, lekární, ako aj stravovacieho a pacientskeho systému. "Získavaním a vyhodnocovaním údajov zo zariadení s vyššou efektivitou získame podklady pre porovnávanie a hľadanie odchýlok v zariadeniach, ktoré generujú dlhodobo straty," uzatvára materiál.