Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slovenskí lekári a sestry sa dnes zapojili do protestu

Lekárske odborové združenie v spolupráci s partnerskými organizáciami z ostatných troch krajín V4 – Českej republiky, Poľska a Maďarska, zorganizovalo spoločný protest lekárov týchto krajín. Protest sa uskutočnil 20. novembra 2012 Foto: TASR/František Iván
Na snímke protest zdravotníkov pred budovou Fakultnej nemocnice v Žiline. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Lekári chcú poukázať na porušovanie Zákonníka práce, nedodržiavanie memoranda medzi vládou a lekárskymi odbormi a neprijateľnosť zmien v Zákonníku práce.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Chorý zdravotný systém ohrozuje každého. To bolo ústredné heslo dnešného protestného zhromaždenia, ktoré sa uskutočnilo počas obednej prestávky pred nemocnicou na bratislavských Kramároch.

Predseda Lekárskeho odborového združenia pri univerzitnej nemocnici Igor Tibenský predniesol asi pred 50 lekármi a zdravotnými sestrami vyhlásenie, v ktorom okrem iného uviedol, "týmto protestom chceme upozorniť, že základné problémy zdravotníctva v krajinách V4 sú podobné. V slovenských podmienkach sa vyznačujú predovšetkým neadekvátnymi platbami od poisťovní, nedodržiavaním Zákonníka práce a personálnych normatívov, nedostatkom personálu a nerešpektovaním už podpísanej dohody medzi vládou SR a lekármi v SR".



Tibenský pripomenul, že v slovenských nemocniciach už takmer všetci lekári vyčerpali objem nadčasov, ktoré určuje ZP. Vyzval ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, aby začala riešiť problém nedodržiavania ZP u zdravotníckych zamestnancov a ukončila tiché tolerovanie rôznych neštandardných riešení nadčasov lekárov zo strany vedenia nemocníc. V opačnom prípade chce LOZ začiatkom budúceho roka riešiť túto situáciu nepodpísaním súhlasu s nadčasmi na vykonávanie služieb lekárov, zdôraznil Tibenský.

Do spoločnej protestnej akcie lekárov z krajín V4 sa dnes zapojilo päť slovenských nemocníc, medzi nimi aj nemocnica na bratislavských Kramároch. Lekári zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska sa v rámci nej symbolicky päť minút po 12.00 h zhromaždili pred nemocnicami.

Lekárske odborové združenie v spolupráci s partnerskými organizáciami z ostatných troch krajín V4 – Českej republiky, Poľska a Maďarska, zorganizovalo spoločný protest lekárov týchto krajín. Protest sa uskutočnil 20. novembra 2012 vo všetkých štyroch krajinách naraz, so symbolickým začiatkom päť minút po dvanástej. Jeho cieľom je pripomenúť vládam týchto krajín ich záväzok voči zdravotníctvu. Na snímke protest zdravotníkov pred budovou Fakultnej nemocnice v Žiline.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Na Slovensku akcia prebehla v piatich zariadeniach

Na Slovensku akcia prebehla v piatich zariadeniach, a to vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina, Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice, Trieda SNP 1, Univerzitnej nemocnici Bratislava - Kramáre a Fakultnej nemocnici s poliklinikou Prešov. Cieľom protestu bolo pripomenúť vládam ich záväzok voči zdravotníctvu. Na Slovensku sa k nemu pridali aj sestry.

Centrom protestov v SR bola prešovská fakultná nemocnica. Slovenskí lekári chcú konkrétne poukázať na porušovanie Zákonníka práce, nedodržiavanie memoranda medzi vládou a lekárskymi odbormi a neprijateľnosť zmien v Zákonníku práce.



.

Žilina: LOZ je pripravené od začiatku roka na vypovedanie služieb lekárov

Lekárske odborové združenie (LOZ) je pripravené upozorniť od začiatku budúceho roka na masové nedodržiavanie Zákonníka práce (ZP) v slovenských nemocniciach vypovedaním služieb lekárov v súlade so ZP. Na dnešnom proteste lekárov krajín V4 to pred Fakultnou nemocnicou s poliklinikou (FNsP) v Žiline uviedol predseda LOZ pri FNsP Žilina Peter Blaško.

LOZ je podľa neho za konštruktívny dialóg s jediným cieľom – napomôcť slovenskému zdravotníctvu.

„Opätovne preto vyzývame ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, aby začala riešiť problém nedodržiavania ZP u zdravotníckych zamestnancov a ukončila tiché tolerovanie rôznych neštandardných riešení nadčasov lekárov zo strany vedení nemocníc. Dlhodobé tolerovanie takéhoto stavu nie je únosné, lebo vyčerpaní lekári nie sú dobrou správou pre pacienta. Ak chceme zlepšiť zdravotnú starostlivosť, musíme riešiť nedostatok lekárov nielen účelovými úpravami ZP a žonglovaním s jeho paragrafmi,“ skonštatoval Blaško pred zhruba 120 zamestnancami žilinskej nemocnice.

Riaditeľ FNsP chce súhlas s výpoveďou podpredsedu LOZ

Riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline Štefan Volák dnes oficiálne požiadal tri odborové organizácie žilinskej nemocnice o udelenie súhlasu s výpoveďou podpredsedu LOZ a zároveň predsedu základnej organizácie LOZ vo FNsP Žilina Petra Blaška. TASR o tom informoval predseda LOZ Peter Visolajský.

„Dovoľujeme si informovať o prvej reakcii vedenia na protest organizovaný LOZ a partnerskými organizáciami v krajinách V4. Riaditeľ fakultnej nemocnice v Žiline priamo v deň protestu oficiálne požiadal o udelenie súhlasu s výpoveďou pre nadbytočnosť podpredsedovi LOZ a zároveň predsedovi základnej organizácie LOZ v Žiline Petrovi Blaškovi. LOZ to vníma ako absolútne bezprecedentný zásah do slobody odborového združovania na Slovensku a facku sociálnemu dialógu,“ uviedol Visolajský.

Blaško pre TASR uviedol, že žiadosť považuje za nehorázny zásah do slobody odborových organizácií a do budúcna veľkú facku sociálnemu dialógu na pôde žilinskej nemocnice. „Zajtra sa zídu predstavitelia všetkých troch odborových organizácií a zaujmeme k tomu písomné stanovisko. Každá odborová organizácia ho odovzdá riaditeľovi FNsP v zákonnej lehote 15 dní,“ dodal Blaško.
Záväzok voči zdravotníctvu

Zdôraznil, že spoločný protest má pripomenúť politickým predstaviteľom Slovenska, Českej republiky, Poľska a Maďarska ich záväzok voči zdravotníctvu a voči vlastným občanom. „Našim protestom pod heslom 'Chorý zdravotný systém ohrozuje každého' chceme upozorniť, že základné problémy zdravotníctva sú vo všetkých krajinách V4 podobné,“ povedal predseda LOZ pri FNsP Žilina.

Chorý zdravotný systém sa podľa neho vyznačuje neadekvátnymi platbami od poisťovní, nedodržiavaním ZP a personálnych normatívov ministerstva zdravotníctva, netransparentným fungovaním nemocníc, nedostatkom personálu v nemocniciach, nerešpektovaním dohôd vlády SR a občanov SR a zámernou a cieľavedomou neochotou politikov zmeniť zdravotný systém na Slovensku.

„Takmer všetci lekári slovenských nemocníc už dávno vyčerpali objem nadčasov, ktoré určuje ZP. Logickým krokom lekárov by bolo odmietnuť ďalšie nadčasy, aby ďalej neporušovali ZP. Dnes máme vyzbierané výpovede zo služieb vo viacerých nemocniciach, ktoré by sme mohli odovzdať. Mnohé slovenské nemocnice, by v takom prípade boli počas Vianoc bez pohotovosti a žiadny ministerský 'variant B' by nepomohol. Napriek tomu, že by sme radi boli počas Vianoc s rodinami, ostaneme v nemocniciach a výpovede zo služieb nepodáme. Nechceme pred koncom roka vyhrocovať situáciu,“ uzatvoril Blaško.


.


Prešov: Lekári a sestry upozorňujú na zlú situáciu v zdravotníctve

Do akcie, ktorú organizuje slovenské Lekárske odborové združenie (LOZ) v spolupráci s partnerskými organizáciami Českej republiky, Poľska a Maďarska, sa zapojili aj lekári a sestry Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Tí sa zišli v symbolickom čase 5 minút po 12. hodine na terase pred chirurgickým monoblokom.

Na snímke protestné zhromaždenie lekárov a zdravotných sestier Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove.
Foto: TASR/Milan Kapusta
Nedostatky v slovenskom zdravotníctve odborári zhrnuli do piatich bodov, ktoré dnes na zhromaždení prečítal podpredseda LOZ Michal Polician. Za výrazný problém považujú neadekvátne platby od poisťovní. Upozorňujú, že občania do systému zdravotníctva odvádzajú nemalé prostriedky a napriek tomu, že nemocnica pacienta adekvátne ošetrí, poisťovňa zaplatí nemocnici často len 60-70 percent nákladov, alebo i menej.

Protestujúci upozornili aj na nedodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov MZ SR, Polician pripomenul, že mnohí z lekárov majú už v týchto dňoch vyčerpané limity na nadčasové hodiny. Doplnil, že logickým krokom lekárov by bolo odmietnuť ďalšie nadčasy, aby neporušovali Zákonník práce.

"Už dnes máme vyzbierané výpovede zo služieb, ktoré by sme hneď vedeli odovzdať vedeniu nemocnice. Nemocnica v Prešove, ako aj ďalšie slovenské nemocnice by tak boli počas Vianoc bez pohotovosti a žiadny ministerský variant B by nepomohol," povedal podpredseda LOZ. Takýto krok však podľa jeho slov zatiaľ neplánujú a služby budú zabezpečovať, aby nevyhrocovali napätie.

"Opätovne vyzývame ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, aby začala riešiť problém nedodržiavania Zákonníka práce a ukončila tak tiché tolerovanie rôznych neštandardných riešení zo strany vedení nemocníc," konštatoval pred zúčastnenými Polician.

Dodal, že LOZ neraz ukázalo svoju akcieschopnosť a je pripravené upozorniť na masové nedodržiavanie Zákonníka práce v slovenských nemocniciach vypovedaním služieb lekárov v súlade so zákonníkom od začiatku budúceho roka.

Na zhromaždení v Prešove sa zúčastnilo približne 40 lekárov a zdravotných sestier. Výzvu však podľa Policiana podporujú takmer všetci lekári zamestnaní vo FNsP. Menšiu účasť odôvodnil tým, že podujatie sa konalo takým spôsobom a v takom čase, aby nebol narušený chod nemocnice a poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Odborári rovnako žiadajú, aby financovanie nemocníc prebiehalo transparentne. Tvrdia, že nemocnice sú posledné štátne inštitúcie, kde o riadení a všetkých zákazkách, výberových konaniach a i zmluvách s poisťovňami rozhoduje politický nominant, ktorý nemá reálnu zodpovednosť za možné chyby.

Za nedostatok považujú aj stály odlev lekárov a sestier. V poslednom bode upozornili na neochotu politikov zmeniť zdravotný systém na Slovensku.

Košice: Lekári a sestry protestovali proti „chorému" zdravotnému systému

Desiatky lekárov a zdravotných sestier vyjadrili dnes na krátkom zhromaždení v areáli košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) protest proti zlej situácii v slovenskom zdravotníctve. Pripojili sa tak k spoločnej akcii lekárskych odborov v krajinách Vyšehradskej štvorky.

Pod heslom "Chorý zdravotný systém ohrozuje každého" sa v symbolickom čase päť minút po 12.00 h zišlo pri vchode do nemocnice na Triede SNP zhruba 60 lekárov a sestier.

"Protestom chceme upozorniť na zlý stav zdravotníctva a neochotu vládnych kruhov robiť zmysluplné reformy v zdravotníctve a zlepšiť tým zdravotnú starostlivosť, ale aj hodnotenie zamestnancov," uviedol pre novinárov jeden z koordinátorov protestu lekár Marián Huňar. Dodal, že akcia nie je namierená proti vedeniu nemocnice a konala sa počas obednej prestávky, aby nenarušila prevádzku zariadenia.

Protest podporili aj odbory zdravotných sestier a pôrodných asistentiek, ktoré taktiež prezentovali svoje požiadavky. "Treba zabezpečiť nielen lepšie a kvalitnejšie ošetrovateľstvo a zdravotnú starostlivosť, ale zároveň aj určité sociálne istoty nám - zdravotníckym pracovníkom. To nie je len vec lekárov, ale aj sestier, pôrodných asistentiek, fyzioterapeutov, laborantov, sanitárov, všetkých nás," povedala za miestnu odborovú organizáciu Hedviga Kurcinová. Príčiny problémov vidí najmä v zlom systéme financovania zdravotníctva.

Vedenie nemocnice uviedlo, že do začiatku akcie nedostalo žiadne oznámenie o protestnom zhromaždení. "Dozvedeli sme sa o ňom len neoficiálne z médií. Situáciu vyhodnotíme, prípadne zvážime ďalšie kroky," tlmočila reakciu vedenia hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

Na Slovensku protest podľa oznámenia prebehol celkovo v piatich nemocniciach - okrem Košíc v Bratislave, Prešove, Banskej Bystrici a Žiline. Cieľom bolo pripomenúť vládam ich záväzok voči zdravotníctvu. Slovenskí lekári chceli konkrétne poukázať na neadekvátne platby od poisťovní, porušovanie Zákonníka práce, nedodržiavanie memoranda medzi vládou a lekárskymi odbormi či neprijateľnosť zmien v Zákonníku práce.

Lekári môžu prestať slúžiť nadčasy, rezort sa o pacienta sa postará

Lekári v nemocniciach by po novom roku mohli prestať slúžiť služby nadčas. Ako v rámci dnešného spoločného protestu lekárov v rámci krajín V4 upozornili lekárski odborári, už neraz ukázali svoju akcieschopnosť a na nedodržiavanie Zákonníka práce sú pripravení od budúceho roka poukázať vypovedaním služieb lekárov. "Lekári by tak chodili o 15.30 h. domov," poznamenal pre TASR predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Do konca roka situáciu vyhrocovať nechcú, sú za dialóg.

Priblížil, že lekárovi môže nemocnica nakázať 150 alebo 250 nadčas, a potom môže pracovať ďalšie hodiny po dohode do 400 hodín nadčasov ročne. "Doteraz sme súhlas dávali bežne," skonštatoval s tým, že keď lekári nepodpíšu nadčasy, nebude mať kto slúžiť. So zabezpečením služieb v nemocniciach je podľa jeho slov veľký problém už teraz, aj preto malo byť úsilie vytvoriť cez zmeny v Zákonníku práce priestor na to, prikázať im čo najviac nadčasov.

"Nemusia nastúpiť do služieb. Žiaden riaditeľ žiadneho lekára nenúti pracovať nadčas. V prípade, ak lekár nastúpiť nechce, nemusí," reagovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Ministerstvo odkázalo pacientom, že sa nemusia ničoho obávať, pretože riaditelia zabezpečia prevádzku zdravotníckych zariadení tak, aby nedochádzalo k problémom.

Čižmáriková poukázala, že ministerstvo vie zabezpečiť rozpracovanie krokov v napĺňaní všetkých bodov memoranda medzi vládou a lekárskymi odbormi, ktorého uzatvorenie vlani znamenalo koniec akcie hromadných výpovedí, s výnimkou platovej otázky. Pripomenula však, že lekárom sa budú od nového roka valorizovať platy v priemere o 30 eur, čo si vyžiada náklady okolo 3,5 milióna eur. Ďalšie navýšenie chce ministerstvo rozložiť. Lekári dnes vyzvali na dialóg, ministerstvo tvrdí, že žiadnu oficiálnu žiadosť nemá.

Spoločná protestná akcia lekárov z krajín V4 prebehla v piatich slovenských nemocniciach. Slovenskí lekári chceli upozorniť na porušovanie Zákonníka práce, nedodržiavanie memoranda medzi vládou a lekárskymi odbormi a neprijateľnosť zmien v Zákonníku práce. Heslom podujatia bolo "Chorý zdravotný systém ohrozuje každého". Ako poukázal Visolajský, pre problém s nadčasmi ošetrujú pacientov unavení lekári.