Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

IQ a zuby múdrosti. Čo majú spoločné?

Foto: Schill Dental Clinic

Jednoducho povedané - nič. Celkom isto v tom zmysle, že náš inteligenčný kvocient určite nezávisí od toho, koľko máme či nemáme osmičiek.

Bratislava 12. júla (OTS) - To, že sa ľudovo nazývajú „zubami múdrosti“ skôr súvisí s našim vekom, kedy sa prerezávajú. Medzi 18-tym a 25-tym rokom podľa toho „naberáme“ rozum. Úsmevne však o nich málokedy hovoríme, ak vôbec. Vedia nás poriadne potrápiť už v čase, kedy sa rozhodnú vydobiť si v zuboradí svoje miesto, cez prerezanie na svet až po naše rozhodnutie, že musia ísť von.
Osmičky sa prerezávajú až v dospelom veku. A sú to zuby, ktoré spôsobujú pomerne veľa problémov. Panuje názor, že tieto zuby sú len “atavizmus” z prehistorických dôb a že pri súčasnom spôsobe stravovania človeka nie sú ku spracovávaniu potravy nutné. Pre našich predkov boli osmičky často jedinou záchranou - okolo dvadsiatky, kedy sa zuby múdrosti väčšinou prerezávajú, už totiž o druhé zuby zväčša prišli, a tak sa im „zadné stoličky“ doslova hodili. Dnes má dvadsaťročný človek už kompletný chrup a okrem toho sa čeľusť vývojom zmenšila. A tak sú stoličky akosi navyše a snažia sa dostať niekam, kde často nie je pre ne dosť miesta. A problém je na svete.

Už aby sa prerezala!
Najčastejším problémom so zubami múdrosti je ich sťažené prerezávanie. Vzniká tak pocit tlaku v mieste uloženia zubu, opakované zápaly sliznice okolo a nad neprerezanými zubami, problémy s prehĺtaním až sťažené otváranie úst. V extrémnejšej podobe sa môže objaviť opuch lymfatických uzlín, bolesť a opuch príslušnej polovice tváre, zvýšená teplota a pocit malátnosti. Takýto stav je veľmi nepríjemný a väčšina pacientov v takom prípade bez váhania vyhľadá lekára. Neliečenie takéhoto stavu totiž môže prerásť až do čeľustného zápalu, čo v niektorých prípadoch môže byť až stav ohrozujúci život,“ vysvetľuje MUDr. Alexander Schill, primár Schill Dental Clinic, najčastejšie problémy, ktoré osmičky spôsobujú.
Ak je zub múdrosti prerezaný len čiastočne (len časťou svojej korunky), môže dôjsť k zápalu ďasna v okolí konkrétnej korunky, ktorý môže byť vyvolaný zubným plakom. Povrchový zápal má potom tendenciu prenikať hlbšie a hrozí vznik cysty – čo môže spôsobovať komplikácie aj na okolitých zuboch. Navyše, cysta môže šíriť infekciu.

Pomoc pri komplikáciách
Konkrétny postup pri liečbe problémov so zubami múdrosti závisí od štádia ochorenia a od stavu pacienta. Neurčité a slabšie bolesti pri čiastočne prerezaných osmičkách niekedy vyrieši už zvýšená hygiena okolitej sliznice v kombinácií s lokálnym ošetrením v ambulancii stomatológa. Pri akútnom zápale sa zvyčajne nasadia antibiotiká, dezinfekcia v okolí korunky realizovaná výplachmi ústnej dutiny a po upokojení sa zub odstráni alebo sa vykoná dekapsulácia. „Dekapsulácia je chirurgické odstránenie mäkkých tkanív okolo zuba, aby sa tak zmenšil priestor, v ktorom vznikajú zápaly. Tento zákrok sa vykonáva v prípade, že má zub dostatok miesta, je správne postavený a má význam ho zachovať s perspektívou plnohodnotnej funkcie. Pokiaľ celkový stav skomplikovala už spomínaná cysta, je nutné jej chirurgické odstránenie,“ dodáva stomatológ.
Foto: Schill Dental Clinic

Poďme s ňou radšej von
V prípade, že je korunková časť zuba múdrosti dostatočne prerezaná, umožňuje to odborníkovi odstrániť zub klasickým spôsobom – vytrhnutím s pomocou klieští. To je ten jednoduchší prípad. Pokiaľ nie je korunková časť osmičky dostatočne prerezaná alebo je zaklinená či vyrastá bokom, je chirurgické odstránenie zuba múdrosti o niečo komplikovanejšie. V takých prípadoch sa musia “odklopiť” mäkké tkanivá nad zubom, občas dokonca aj odstrániť kosti pokrývajúce osmičku. Až potom sa môže odstrániť samotný zub a následne sa rana musí zašiť. Výkon prebieha v lokálnej anestézii, ktorá pôsobí 2 až 3 hodiny.

Kedy ostáva osmička na svojom mieste?
Sú aj kontraindikácie, pri ktorých sa neodporúča vykonávať chirurgické odstránenie osmičiek – a to pri poruchách zrážavosti krvi, pri ťažkých srdcových či pľúcnych ochoreniach, pri lokálnych zápaloch v ústnej dutine. V tehotenstve sa neodporúča extrahovať medzi druhým a tretím a medzi siedmym a ôsmym mesiacom.

Dajte bolesti stopku
To, ako sa budú osmičky v budúcnosti správať, vieme zistiť dopredu - už na preventívnej prehliadke okolo 15-teho roku. RTG snímok čeľuste nám ukáže, ako sú zuby múdrosti v nej uložené, či vôbec majú šancu sa prerezať. Ak sú napríklad naprieč zakliesnené, je najlepším riešením malý chirurgický zákrok.“ Podľa slov primára, na klinike sú dostatočne a špičkovou technikou vybavení aj na zložitejšie stomatochirurgické výkony, preto vedia efektívne pomôcť pri celom spektre problémov so zubami múdrosti. Postupy a technológie, ktoré používajú, garantujú naozaj minimálnu bolestivosť výkonov.

Aj keď máme šťastie a osmičky nám narastú bez väčších problémov, nemusíme mať vyhraté. Ich poloha spôsobuje, že ich čistenie je zložitejšie a kazia sa častejšie než iné zuby. Najhoršie sú tie, ktoré sa prerezali iba čiastočne, ďasno okolo nich vytvára záhyb, v ktorom sa usadzujú zbytky jedla a vytvárajú tak ideálne podmienky pre infekciu. Starostlivosť o osmičky neuľahčuje ani to, že sú väčšinou tesne natlačené na susedných stoličkách.