Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Jeden darca orgánov môže zachrániť až sedem ľudských životov

Ilustračná snímka Foto: TASR - Pavel Neubauer

Tohtoročná kampaň má názov Čiara života.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Jeden darca orgánov môže zachrániť život až siedmim ľuďom. Darovať môže napríklad srdce, pľúca, obličky, pečeň alebo pankreas. Na orgánovú transplantáciu čaká na Slovensku viac ako 300 pacientov. TASR o tom pri príležitosti Európskeho dňa darcovstva orgánov informovala Slovenská transplantologická spoločnosť.

Kampaňou Sedem životov sa transplantológovia snažia vzdelávať verejnosť o téme darcovstva a zvýšiť tým počet odberov a orgánových transplantácií, skrátiť čas čakania pacientov na životne dôležitý orgán a zabrániť tak predčasným úmrtiam.

V súčasnosti funguje na Slovensku šesť pracovísk, v ktorých sa vykonávajú transplantácie orgánov. Tri sa nachádzajú v Bratislave, jedno je v Banskej Bystrici, Košiciach a Martine. Transplantácie pľúc sa u pacientov zo Slovenska vykonávajú vo Viedni.

Tohtoročná kampaň má názov Čiara života. Jej hlavným posolstvom je možnosť predĺžiť čiaru života darovaním orgánu. V kampani vystupujú reálni pacienti, ktorí žijú vďaka transplantovanému orgánu.

Darcovstvo a transplantácie orgánov zachránili vlani na Slovensku 259 ľudských životov. Vďaka transplantačnej aktivite sa tak zaradilo medzi vyspelé krajiny ako Taliansko, Dánsko či Nemecko. Tento rok však transplantačný program zasiahla pandémia nového koronavírusu.