Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Juraj Pechan z NOÚ získal ocenenie Zlatý Biatec 2015

Juraj Pechan z NOÚ získal ocenenie Zlatý Biatec 2015 Foto: TERAZ.sk

Pri liečbe pacienta je podľa Juraja Pechana dôležité i kultivované nemocničné prostredie, za ktoré sa dlhodobo zasadzuje.

Bratislava 19. marca (TASR) - Za posledné štyri roky urobili lekári na Klinike chirurgickej onkológie Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) a Národného onkologického ústavu (NOÚ) rekordný počet operácií. Ročne ich je okolo 2.000 u hospitalizovaných pacientov v celkovej anestézii a asi 1.000 u ambulantných.

"Za úspešnými výkonmi stoja ľudia," povedal prednosta kliniky Juraj Pechan. Vo štvrtok (17.3.) si prevzal v Bratislave ocenenie Zlatý Biatec za rok 2015. Udeľuje ho Neformálne ekonomické fórum (NEF) - Hospodársky klub, je najvyššou poctou členov združenia napríklad za hospodárske, spoločenské, vedecké, školské, kultúrne či zdravotnícke počiny.

Pri liečbe pacienta je podľa Pechana dôležité i kultivované nemocničné prostredie, za ktoré sa dlhodobo zasadzuje. Napríklad lôžkové oddelenia a ambulantný trakt kliniky zdobí 45 veľkoplošných fotografií z pozostalostí známeho slovenského fotografa Karola Kállaya.

Klinika chirurgickej onkológie SZU a NOÚ je najväčším onkochirurgickým pracoviskom na Slovensku, ktoré slúži ako i referenčné centrum pre riešenie najzložitejších prípadov z celej krajiny. Overuje nové liečebné postupy, zavádza ich do praxe, je tiež konzultačným pracoviskom v oblasti diagnostiky a onkochirurgickej liečby zhubných nádorov pre iné zdravotnícke zariadenia. Ročne je na klinike hospitalizovaných okolo 2.200 pacientov.