Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

KDH kritizuje vládu za rozpočet pre zdravotníctvo

Marian Faktor Foto: TASR/Michal Svítok

Faktor v stanovisku poukazuje aj na fakt, že zdravotná starostlivosť o deti a dôchodcov patrí medzi najnákladnejšie, hoci sú najväčšou skupinou štátu.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Návrh rozpočtu pre zdravotníctvo kritizuje opozičná strana KDH. Ak by bola zdravotná starostlivosť pre vládu prioritná, nenavrhla by menej ako dvojpercentné zvýšenie, poznamenal expert strany pre zdravotníctvo Marian Faktor. Viaceré rezorty si podľa neho polepšili viac.

„Vláda opäť ukazuje, že zdravotníctvo nie je jej prioritou,“ píše v stanovisku. Problém vidí v tom, že vláda opäť nerieši výrazný rozdiel medzi platbami za poistencov štátu a odvodmi ekonomicky aktívnych obyvateľov. Jeho prepočty ukazujú, že štát dá za svojich poistencov 30,2 eura, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom menej. „Naproti tomu živnostník platí tento rok 56,35 eura, zamestnanec dvojnásobok. Budúci rok v prípade schválenia zvýšenej minimálnej mzdy to bude ešte viac,“ uviedol.

Faktor v stanovisku poukazuje aj na fakt, že zdravotná starostlivosť o deti a dôchodcov patrí medzi najnákladnejšie, hoci sú najväčšou skupinou štátu. Pre kvalitu zdravotnej starostlivosti bude podľa neho dôležité aj zavedenie odpočítateľnej položky pre nízkopríjmových, s ktorou, ako tvrdí, rozpočet na rok 2015 nepočíta. „Preto vyzývam vládu, aby toto opatrenie nezavádzala, kým nepovie, z čoho takýto výpadok nahradí,“ dodal.

Obavy zo zvýšenia minimálnej mzdy vyslovili v stredu (15.10.) aj sestry a pôrodné asistentky. Pred dvoma týždňami tak urobila aj Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) združujúca asi 60 neštátnych nemocníc. S ministerstvom chcela vyrokovať, aby výpadky pre zvýšenú mzdu vykryl štát. Šéfka rezortu Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) v stredu povedala, že dopad na nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu odhadujú vo výške dvoch miliónov eur a bude plne kompenzovaný. ANS si na to má nájsť peniaze vo vlastných zdrojoch. Ministerka konštatovala, že celkové zdroje zdravotníctva sa podľa návrhu zvýšia o 77,6 milióna eur, čo je dvojnásobný nárast ako medzi rokmi 2013 a 2014.