Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

KDH vyzýva premiéra, aby uznal nezmyselnosť projektu jednej ZP

Brífing predsedu KDH Jána Figeľa a poslanca NR SR Ivana Uhliarika o rokovaní vlády k zavedeniu systému jednej zdravotnej poisťovne 12. februára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Politici KDH tak reagovali na dnešné rokovanie vlády, na ktorom kabinet zobral na vedomie informáciu, že projekt jednej ZP nateraz stojí, lebo sa čaká, kým naň budú peniaze.

Bratislava 12. februára (TASR) - Opozičné KDH vyzýva predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD), aby priznal, že jeho plán vytvoriť model jednej štátnej zdravotnej poisťovne (ZP) bol nezmysel a že ho definitívne zastavuje. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal líder KDH Ján Figeľ.

Reagoval tak na dnešné rokovanie vlády, na ktorom kabinet zobral na vedomie informáciu, že projekt jednej ZP nateraz stojí, lebo sa čaká, kým naň budú peniaze.

"Od začiatku sme tvrdili, že projekt je nezmyselný a bude stáť stovky miliónov eur," pripomenul Figeľ. KDH je presvedčené, že desiatky miliónov eur, ktoré SR stráca v dôsledku prehratých súdnych sporov z prvého obdobia vlády Roberta Fica, a všetky problémy, ktoré bolo treba riešiť vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, sú dôležitým výkričníkom, aby sa pomery v slovenskom zdravotníctve ozdravovali, a nie otravovali propagandou a etatizmom.

"Nedávna správa Európskej komisie potvrdzuje, že oblasťou, kde je najvyššia miera korupcie na Slovensku, je zdravotníctvo. Je to veľmi zlý stav, ktorý volá skôr po iných opatreniach, než aké presadzuje súčasná vláda. Tá však s korupciou nebojuje, skôr ju živí a niektorými opatreniami skôr zakrýva," myslí si šéf KDH.

Poslanec za KDH a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik sa rezortu zdravotníctva pýta, koľko doteraz projekt jednej ZP stál. "Koľko stáli poradcovia, koľko stáli rôzne prípravné práce. Pýtam sa, kto to zaplatí," vyhlásil. Zároveň poukázal na to, že v súkromných ZP je poistených asi 1,8 milióna ľudí a ak by chceli jednu poisťovňu, prepoistili by sa do Všeobecnej zdravotnej poisťovne.



Materiál, ktorý dnes odobrila vláda, označil podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný za smiešny. "To, čo dnes vláda prijala, vieme minimálne od jesene 2013. Druhým rokom nás vláda zabáva projektom jednej ZP a s vyvlastňovaním súkromných poisťovní. Medzitým rastie dlh štátnych nemocníc, nevyriešili sa platy sestier, klesá kvalita a pacienti sú nespokojní. Toto kabinet nerieši, ale marketingovo nás zabáva projektom jednej ZP," konštatoval Novotný.

On sám je presvedčený, že dnešný vládny materiál je o tom, že vláda posunula prezidentskému kandidátovi Smeru-SD tému do predvolebnej kampane. "Fico chce vyzerať ako chlapík, ktorý sa finančných skupín nebojí a nezľakne. Aj keď to právne nevie urobiť a nie sú na to peniaze, on s nimi zatočí. Nejde o nič iné iba o marketingový populistický ťah Roberta Fica v prezidentských voľbách," uzavrel opozičný poslanec.